Η χαμογελαστή, ταλαντούχα και δημιουργική καλλιτέχνιδα, Δήμητρα Μπρέτα, είναι, εκτός από μαμά, εκπαιδεύτρια επαγγελματικού μακιγιάζ και ονυχοπλαστικής στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Βούλγαρη.

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στις συναδέλφους της είναι το γεγονός πως πρόκειται για ένα νέο ταλέντο στην τέχνη του Body Painting, όχι μόνο εντός πόλης αλλά και σε όλη την Ελλάδα!

Αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά οι συμμετοχές της και οι διακρίσεις της. Φέτος, που έλαβε για 2η φορά μέρος στον Βαλκανικό Διαγωνισμό Body Painting, κέρδισε επάξια την 1η θέση ανάμεσα σε πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες άλλων χωρών.

Με αφορμή μια τόσο ιδιαίτερη και σπουδαία -για τα τοπικά δεδομένα- επιτυχία, βρεθήκαμε στον χώρο της δουλειάς της και είχαμε μια πολύ ευχάριστη κουβέντα μαζί της, καθώς και με την διευθύντρια της σχολής, Ελένη Βούλγαρη.

Ευχαριστούμε αρχικά που μας φιλοξενείτε στο χώρο σας!

Εμείς ευχαριστούμε, χαρά μας!

Ξεκινώντας θα θέλαμε να μας πεις τι ήταν αυτό που αρχικά σε τράβηξε στην τέχνη του Body Painting και πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτό.

Χαχα! Γελάω, γιατί το πως ξεκίνησα είναι λίγο ιδιαίτερο. Είχα σπουδάσει κάτι άλλο στην αρχή, έχω τελειώσει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στη Πάντειο. Περνώντας τυχαία μια μέρα εδώ, κάτω από τη σχολή, είπα «θα πάω να μάθω μακιγιάζ και νύχια» και έτσι τελείωσα και αυτή εδώ τη σχολή, της Ελένης.

ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ BODY PAINTING, ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ’ΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.

Ξεκίνησα κάνοντας κάποια πράγματα με βάση το πρόσωπο και λίγο το σώμα. Μια μέρα μάθαμε για έναν Βαλκανικό διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη με θέμα το body painting κι έρχεται η Ελένη και μου λέει «θα πας»!!

Είχε διακρίνει ήδη λοιπόν η Ελένη το ταλέντο σου!

Ναι, η αλήθεια είναι ότι με στηρίζει πάρα πολύ. Αυτή αναγνώρισε το ταλέντο μου και με έβαλε στο χώρο κι εγώ ξεδιπλώθηκα σιγά σιγά. Επέμενε να πάω, μου έλεγε «σε εμπιστεύομαι». Δεν το είχα ξανακάνει, δεν ήξερα πόσες ώρες χρειάζεται. Αυτό, δύο χρόνια πριν, ήταν το πρώτο μου ολοκληρωμένο body painting.

Πόσος χρόνος χρειάζεται περίπου για να κάνεις ένα body painting;

Δήμητρα: Για να κάνεις ένα ολοκληρωμένο body painting από πάνω μέχρι κάτω, με σπέσιαλ εφέ και πολλές λεπτομέρειες, μπορεί να σου πάρει 12 ώρες και παραπάνω. Το σχέδιο του διαγωνισμού τότε μου είχε πάρει 12 ώρες, αλλά χωρίς να έχω εμπειρία.

Ελένη: Μην ξεχνάμε ότι είναι και ένα έργο που δεν μπορείς να το κάνεις πρόβες. Δεν το έχεις εξασκήσει από πριν, το ξεκινάς εκείνη την ώρα και όπως σου βγει.

Σε σχέση με εκείνη την πρώτη φορά και με την εμπειρία που έχεις αποκτήσει ως τώρα, η διαδικασία στον φετινό διαγωνισμό ήταν πιο εύκολη;

Δήμητρα: Ήταν πιο εύκολη, αλλά είχε πιο πολλές λεπτομέρειες, οπότε δούλεψα σχεδόν τις ίδιες ώρες.

Ελένη: Έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία, αλλά όσο περνάει ο καιρός έχουμε και μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον εαυτό μας και θέλουμε κάθε φορά να ανεβάζουμε τον πήχη πιο ψηλά. Οπότε, κάθε φορά είναι σαν πρώτη φορά και κάθε εμπειρία διαφορετική από την προηγούμενη. Και στους διαγωνισμούς δεν γνωρίζουμε τους συμμετέχοντες, τον ανταγωνισμό, την φαντασία ή το ταλέντο των άλλων και προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Σε έναν διαγωνισμό κερδίζεις πολλά περισσότερα από ένα βραβείο. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι η εμπειρία. Είναι μεγάλο πράγμα να διαγωνίζεσαι με ανθρώπους από άλλες χώρες και κουλτούρες, να κάνεις γνωριμίες. Από όλους έχουμε να πάρουμε κάτι.

Υπήρχε συγκεκριμένη θεματική στον διαγωνισμό ή ήταν ελεύθερο το θέμα;

Όχι, ήταν ελεύθερο, αρκεί να είναι body painting.

Εσύ Δήμητρα, ποιό στυλ / ποιά θέματα προτιμάς περισσότερο να κάνεις;

Τα πάντα! Ανάλογα τι έμπνευση θα έχω. Και πολλά από αυτά τα βλέπω και στον ύπνο μου, να σου πω την αλήθεια! Μπορεί να ασχοληθώ με πράγματα που έχουν σχέση με τη φύση ή με τέρατα, δεν ξέρω, αναλόγως. Γενικότερα όσα έχω φτιάξει, τα έχω κάνει εκείνη τη στιγμή.

Ποιο θα έλεγες ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης διαδικασίας του body painting;

Δήμητρα: Το κυριότερο είναι να έχεις ένα μοντέλο, το οποίο θα είναι συνεργάσιμο. Να έχει την υπομονή και να έχετε και κάποια χημεία μεταξύ σας, γιατί σου τυχαίνουν και μοντέλα που δεν μπορείς να συνεργαστείς καθόλου.

Ελένη: Βέβαια είναι δύσκολο και για ένα μοντέλο να καθίσει τόσες ώρες ακίνητο, να μη μπορεί εύκολα να πάει στο μπάνιο ή να φάει. Επίσης, όταν δεν κινείσαι, κρυώνεις, ειδικά όταν είσαι και χωρίς ρούχα. Είναι δύσκολο. Και επίσης, είναι δύσκολο γιατί μένεις περίπου 24 ώρες με τα υλικά πάνω στο σώμα σου.

Αλήθεια, αυτά τα υλικά μετά βγαίνουν εύκολα;

Ναι, βγαίνουν εύκολα. Είναι χρώματα, τα οποία αφαιρούνται με το νερό.

Εσύ μπορείς να έχεις οποιαδήποτε στιγμή την έμπνευση να φτιάξεις κάτι, αλλά είναι πάντα διαθέσιμο ένα μοντέλο;

Δήμητρα: Το συγκεκριμένο μοντέλο που έχω εγώ, η Κλέα, είναι πάντα διαθέσιμη!

Ελένη: Μέχρι στιγμής τα μοντέλα που έχει χρησιμοποιήσει η Δήμητρα είναι σπουδάστριες της σχολής, επομένως κι αυτές το κάνουν γιατί εκτιμούν πάρα πολύ τη δουλειά της και έχουν μια πολύ καλή σχέση μαζί της.

Θέλουν δηλαδή να μπουν σε όλη αυτή τη διαδικασία, το δέχονται.

Ελένη: Θέλουν ναι, γιατί παίρνουν και ένα πάρα πολύ ωραίο φωτογραφικό υλικό μετά. Είναι μια μοναδική ευκαιρία και μια μοναδική φωτογραφία που μπορείς να έχεις. Κι εμείς από’ κει και πέρα φροντίζουμε με τον τρόπο μας να τους ευχαριστήσουμε.

Εκτός από το σώμα, έχουμε δει ότι στο σύνολο του body painting παίζουν ρόλο και τα μαλλιά, είναι δηλαδή φτιαγμένα ανάλογα. Αυτό είναι μέσα στο κομμάτι το δικό σου ή συνεργάζεσαι και με κάποιον άλλο;

Δήμητρα: Αν χρειαστεί, φυσικά συνεργάζομαι με συναδέλφους της σχολής που ασχολούνται με την κομμωτική. Αλλά νομίζω όσα έχω κάνει μέχρι τώρα τα έχω κάνει μόνη μου.

Ελένη: Στα body paintings που κάνει η Δήμητρα υπάρχουν κατασκευές πάνω στο κεφάλι που συμπληρώνουν το σώμα. Και όλες αυτές οι κατασκευές είναι φτιαγμένες πάντα από τη Δήμητρα.

Μπράβο! Δηλαδή τα έργα σου είναι εξ’ ολοκλήρου δική σου δουλειά, από πάνω μέχρι κάτω.

Δήμητρα: Ναι, τα νύχια, το κεφάλι, τα πάντα. Μ’αρέσει να είναι 100% δική μου δουλειά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου έργο από αυτά που έχεις κάνει μέχρι τώρα;

Δήμητρα: Το πιο αγαπημένο μου είναι το παγόνι, που έκανα το καλοκαίρι. Μου άρεσε σαν αποτέλεσμα, σαν διαδικασία. Κάθε τέλος της χρονιάς κάνουμε μια παρουσίαση του τι κάνουν οι σπουδαστές στη σχολή και για μένα είναι ό,τι καλύτερο να δουλέψεις για τη σχολή που εργάζεσαι.

Εκείνη τη μέρα είχα να κάνω τρία body painting, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, αλλά το έκανα με πολλή αγάπη. Ήμουνα ήρεμη, χαλαρή.

Γενικότερα το κάνω με πολλή αγάπη και δεν αισθάνομαι κούραση.

Τι προοπτικές θεωρείς ότι έχει στην Ελλάδα το body painting, αν κάποιος θέλει να το εξελίξει επαγγελματικά; 

Επαγγελματικά μπορείς να το κάνεις για την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο ή μετά να το διδάξεις σε κάποιον. Αλλιώς, είναι πιο πολύ σαν χόμπι το body painting. Ο τομέας του μακιγιάζ, απ’ την άλλη, είναι άλλο κομμάτι, το κάνεις και επαγγελματικά.

Τώρα που έχεις γνωρίσει και τα δύο, ποιο προτιμάς περισσότερο; Το -ίσως και θεματικό- μακιγιάζ στο πρόσωπο ή το body painting;

Δήμητρα: Το body painting. Για μένα. Σαν επάγγελμα εννοείται το μακιγιάζ, αλλά αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ είναι το body painting.

Ελένη: Μη ξεχνάμε ότι το ένα είναι συνέχεια του άλλου. Για να μπορέσει να μπει στη διαδικασία να κάνει body painting πήρε πρώτα πολύ καλές βάσεις από το μακιγιάζ και τώρα η Δήμητρα έχει γίνει εκπαιδεύτρια επαγγελματικού μακιγιάζ. Από’κει και πέρα προσπαθεί να το εξελίσσει συνέχεια και φαίνεται και στις δουλειές της.

Κάποιοι ονομάζουν body painting δουλειές που ουσιαστικά δεν είναι. Δηλαδή το να βάλεις απλά ένα χρώμα πάνω σε ένα σώμα το κάνει ο καθένας. Το να κάνεις ένα σχέδιο, μια ζωγραφιά με λεπτομέρειες, με σπέσιαλ εφέ κτλ είναι λίγοι που μπορούν να το κάνουν.

Ποια θα ήταν λοιπόν η συμβουλή σου σε κάποιον που σκέφτεται να ασχοληθεί με το body painting; Αρκεί απλά να το θέλει κανείς ή υπάρχουν κάποια στοιχεία που χρειάζεται να έχεις;

Δήμητρα: Αν το θέλει, εννοείται να ασχοληθεί. Μετά είναι ανάλογα. Κάποιοι το έχουν από μέσα τους και μπορούν να το κάνουν, κάποιους πρέπει να τους καθοδηγήσεις, να έρθουν να εκπαιδευτούν βήμα βήμα. Το κυριότερο είναι να πιάνει το χέρι σου, να είσαι δημιουργικός, να έχεις την καλλιτεχνική φλέβα, που λέμε.

Ελένη: Πρέπει να έχεις και τη διάθεση να ασχοληθείς. Ποτέ τελειώνοντας μια σχολή δεν έχεις μάθει τα πάντα και ούτως ή άλλως όλα εξελίσσονται. Κι εμείς αλλιώς κάναμε μάθημα πριν πέντε χρόνια, αλλιώς τώρα. Κάθε χρόνο βγαίνουν άλλα προϊόντα, άλλες τεχνικές, άλλες εταιρείες, οπότε συνέχεια εξελίσσεται και η δουλειά μας.

Αν θέλεις να θεωρείσαι επαγγελματίας, πρέπει να παρακολουθείς σεμινάρια, να ενημερώνεσαι, να δέχεσαι συμβουλές και να μη νομίζεις ποτέ ότι έχεις φτάσει στο τέλειο.

Ελένη: Εννοείται ότι μπορεί να υπάρξουν μαθητές που να έχουν κι αυτοί κάτι να μας δείξουν, δεν ξέρουμε τα πάντα. Μέσα από το μάθημα και την πρακτική, μπορεί κάποιος να είναι πραγματικά ταλέντο και να έχει δημιουργήσει μια δική του τεχνική ή να έχει μια άλλη γνώση και να μάθουμε κι εμείς πράγματα από αυτόν. Στην τέχνη δεν υπάρχουν όρια.

Αν γυρνούσες κάποια χρόνια πίσω τον χρόνο, θα επέλεγες νωρίτερα να μπεις στη σχολή ή ήρθε στην ώρα που έπρεπε να έρθει;

Πάντα είχα μια κλίση στο μακιγιάζ και ήθελα να το κάνω κάποια στιγμή, απλά είχα και μια αγάπη στα γράμματα (χαχα) και το όνειρό μου ήταν να γίνω φιλόλογος, αλλά τελικά με κατέκτησε το μακιγιάζ! Είχα στο μυαλό μου ότι θα το έκανα κάποια στιγμή σίγουρα.

Ελένη: Η Δήμητρα έχει κι ένα πρόβλημα, δεν της αρέσουν αυτά που φτιάχνει!

Δήμητρα: Γενικά κάθε φορά που τελειώνω κάτι, λέω στην Ελένη ότι δεν μου αρέσει, πάντα βρίσκω ατέλειες. Μόνο με το παγόνι ήμουν ενθουσιασμένη. Ποτέ δεν έχω πει ότι κάτι είναι ωραίο. Σας μιλάω ειλικρινά, δεν μπορώ να το καταλάβω όταν μου λένε «μα πως το κάνεις». Για μένα είναι κάτι απλό, φυσιολογικό.

Ελένη: Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν πιάνουν τα χέρια όλων των ανθρώπων.

Δήμητρα: Πιάνουν! Και στους μαθητές μου το έχω πει, θα ξεκινήσουν από το μηδέν και θα φτάσουν στην κορυφή. Και ό,τι τους λέω, γίνεται. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει κάποιος από τα χέρια μου και να μη μάθει να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει.

Και δεν είναι ότι είμαι εγώ είμαι η καλύτερη. Είναι ότι βλέπω με εκτίμηση τα άτομα που έρχονται, εδώ στη σχολή, και θέλω να τους βοηθήσω να μάθουν, για να βγουν, να δουλέψουν και να είναι καλοί. Θέλω να τους δείξω όλα μου τα μυστικά και να τους κάνω να το απογειώσουν αυτό που έχουν μέσα τους, να το αγαπήσουν ακόμα περισσότερο.

Και γενικώς τους μαθητές που έρχονται εδώ στη σχολή τους βλέπουμε σαν καλλιτέχνες. Μ’αρέσει να βλέπω δουλειές από μαθητές, ειδικά πιο creative πράγματα.

Από τους νέους που έρχονται στη σχολή ή και γενικότερα όσα βλέπετε γύρω μας, πιστεύετε ότι ασχολούνται οι άνθρωποι με το να είναι δημιουργικοί;

Ελένη: Είναι πολύ δημιουργικοί, αρκεί να βρεθεί κάποιος να τους το βγάλει από μέσα τους. Αν πας σε μια σχολή και κοιτάνε μόνο την τσέπη σου, εκεί ναι, και το ταλέντο που μπορεί να έχεις δεν θα φανεί. Αν όμως σε ενθαρρύνουν και έχουν διάθεση να σου μάθουν, τότε μπαίνεις κι εσύ στη διαδικασία να εξελίξεις το ταλέντο σου. Το πρόβλημα είναι στη συμπεριφορά που δέχεται ένα παιδί.

Δήμητρα: Όταν βλέπεις ότι κάποιος είναι εργατικός, δημιουργικός, πιάνει το χέρι του και έχει όρεξη, πρέπει να τον βοηθήσεις λίγο, να του δείξεις εμπιστοσύνη.

Είναι σίγουρα σημαντικό να υπάρχει η σωστή στήριξη, να νιώθεις ότι κάποιος πιστεύει σε σένα.

Ελένη: Είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι πίσω από τη Δήμητρα υπάρχει ο σύζυγός της που τη στηρίζει πάρα πολύ. Επειδή και ο ίδιος θαυμάζει το ταλέντο της και τη δουλειά της, είναι αυτός που την σπρώχνει, τη βοηθάει με το παιδί και της δίνει κίνητρα.

Δήμητρα: Ο σύζυγός μου και η μητέρα μου! Και θεωρώ ότι αν δεν είχα τους ανθρώπους που έχω να με στηρίζουν δεν θα μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά.

Ποιο είναι το μήνυμά που θα θέλατε να αφήσετε σε όσους διαβάζουν αυτή την συνέντευξη; 

Ελένη: Επειδή αντιπροσωπεύω μια σχολή που έχει να κάνει με τον καλλιτεχνικό χώρο, εγώ έχω να πω στα παιδιά, αν έχουν μια φλόγα μέσα τους, μια καλλιτεχνική ανησυχία, όποια κι αν είναι αυτή, να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Να ξέρουν ότι όποιος εργάζεται πολύ και κυνηγάει αυτό που θέλει, πάντα θα βρεθεί και κάποιος δίπλα του να τον βοηθήσει. Και γενικά να είμαστε λίγο ταπεινοί, γιατί έτσι αναγνωρίζεται καλύτερα η δουλειά μας.

Δήμητρα: Θα πω κι εγώ ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όλα μπορείς να τα καταφέρεις αν θέλεις, να κυνηγάς το όνειρό σου και να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και για την ωραία κουβέντα που κάναμε!

Κι εμείς ευχαριστούμε πολύ!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα δείγματα από τη δουλειά της Δήμητρας Μπρέτα στη σελίδα της στο Facebook και στο Instagram.

Συνέντευξη / επιμέλεια: Άννα-Μαρία Κέκια – Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.