Η δημιουργικότητα είναι μια σύνθετη έννοια που περιλαμβάνει ένα σύνολο παραγόντων οι οποίοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και μας οδηγούν σε νέες συναρπαστικές ευκαιρίες εξέλιξης.

Για να ορίσει κανείς την δημιουργικότητα πρέπει να εντάξει στους παράγοντες την επιμονή, την περιέργεια, την αντίληψη, την έμπνευση, το ταλέντο, την ευφυΐα οποιασδήποτε μορφής, την γνώση, την προσαρμοστικότητα…Αυτό όμως που είναι το πιο κρίσιμο όλων είναι η προσπάθεια.

Σύμφωνα με την νευροεπιστήμη, η δημιουργική σκέψη ενεργοποιεί συγκεκριμένες νευρωνικές οδούς οι οποίες, μέσω της εξάσκησης και της συνειδητής προσπάθειας, μπορούν να ενισχυθούν και να βελτιωθεί η απόδοσή τους.

Η δημιουργικότητα μπορεί να καλλιεργηθεί και είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς. Είναι η ικανότητα που προκύπτει μετά από αλλεπάλληλες αποτυχίες και ακατάπαυστα πειράματα. Είναι η ασίγαστη επιθυμία για την καλύτερη δυνατή λύση ενός προβλήματος με την χρήση των υπαρχόντων δεδομένων, την συγκεκριμένη στιγμή.

Εξασκούμε την δημιουργικότητά μας όταν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι με τελείως διαφορετικό τρόπο έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τις εναλλακτικές, τις δυνατότητες και τις προοπτικές που μας δίνει κάθε μια από τις απαντήσεις που προκύπτουν. Την εξασκούμε όταν είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε τα δυνατά μας, να παιδευτούμε, να επαναπροσδιορίσουμε, να αποτύχουμε, να βρούμε τα κρίσιμα σημεία, να αξιολογήσουμε, να ξαναπροσπαθήσουμε και να βελτιωθούμε.

Είμαστε δημιουργικοί όταν προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακόμα κι οταν έχει βρεθεί ικανόποιητική λύση.

Η δημιουργικότητα θέλει το μυαλό σε συνεχή λειτουργία, με ασταμάτητα ερωτήματα που ανακαλύπτουν περισσότερα δυνατά προβλήματα, διερευνούν λύσεις που ξεπερνούν τα στερεότυπα και την τυποποίηση και καταλήγουν σε νέους συνειρμικούς οδηγούς.

Δείτε επίσης: Έξυπνος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!

Το μυαλό που εξασκεί την δημιουργικότητα μπορεί να φτάσει έως την καινοτομία, δηλαδή την υλοποίηση της πρωτότυπης σκέψης. Για να φτάσει κάποιος όμως σε αυτό το σημείο απαιτείται μια οργάνωση σκέψεων, εμπειρία στον μετασχηματισμό και την επεξεργασία, ευελιξία στις εναλλακτικές λειτουργικές προτάσεις, κι όλα αυτά γιατί η καινοτομία είναι βρίσκεται στην διαφορετικότητα και το ασυνήθιστο.

Άρα, η δημιουργικότητα αναπτύσσεται όταν ξεπερνάμε τις κοινωνικές πιέσεις για συμμόρφωση, τις συνήθειες, τους φόβους, τις ανασφάλειες και τους κανόνες. Χρειάζεται μια υπέρβαση των καθιερωμένων, των ορισμών και των δεδομένων. Χρειάζεται αντίληψη για τις ισχύουσες περιστάσεις, ελευθερία σκέψης, μεγάλη πίστη για το αδύνατο και προσπάθεια για το ανέφικτο.

Επομένως, όσο περισσότερο δοκιμάζεις τον εαυτό σου, τόσο πιο δημιουργικός θα γίνεις. Κι όσο περισσότερο αναπτύσσεις την δημιουργικότητά σου, οι δυνατότητές σου θα πολλαπλασιάζονται.

Μην βάζεις, λοιπόν, φρένο στις προοπτικές σου. Μπορείς να κάνεις περισσότερα από όσα νομίζεις. Αρκεί να θυμάσαι πως δημιουργικότητα σημαίνει προσπάθεια, αντίληψη, ελευθερία. Τα υπόλοιπα θα τα μάθεις στην πορεία.

21 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς