Είναι μια μέρα αφιερωμένη στην συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή, την αγροτική οικονομία και την αγροτική κοινωνία ενώ παράλληλα αναδεικνύονται τα προβλήματα και οι προκλήσεις που υπάρχουν.

Ο ρόλος της γυναίκας στην ύπαιθρο υπήρξε ανέκαθεν καθοριστικός για την ανάπτυξη και την πορεία της γεωργίας και πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού συνδύαζε την οικιακή και έξω-οικιακή απασχόληση.

Αυτά, όμως, άρχισαν σταδιακά να αναγνωρίζονται στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αφήνοντας πίσω την θεωρία ότι είναι απλά βοηθητικά μέλη στην αγροτική εκμετάλλευση. Κάπως έτσι, ξεκίνησαν την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και απέκτησαν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και κοινωνική καταξίωση.

Ακόμα και σήμερα, όμως, γίνονται συζητήσεις γύρω από την θέση της γυναίκας στην γεωργία.

Με βάση μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αν οι γυναίκες της υπαίθρου είχαν ίση εκπαίδευση και πρόσβαση με τους άντρες στην ιδιοκτησία γης, τις νέες τεχνολογίες, τις οικονομικές υπηρεσίες, τις χρηματοδοτήσεις και τις αγορές, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί τόσο, που ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν ανά τον κόσμο θα μειωνόταν κατά 100-150 εκ. άτομα.

Τα σημάδια προόδου είναι μικρά αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβλήματα αυτά ίσως να είναι παρελθόν σε λίγα χρόνια, αφού στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της γεωργικής παραγωγής και ανάπτυξης της ΕΕ και των κρατών-μελών, οι αγρότισσες, σήμερα, καλούνται να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες ανάδειξης και προώθησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και να γίνουν θεματοφύλακες της παράδοσης των αγροτικών περιοχών.

Σημασία όμως δεν έχουν μόνο οι ενέργειες των θεσμών αλλά και η δική μας αντιμετώπιση ως καταναλωτές, συνεργάτες ή κοινωνία.

Την επόμενη φορά, στηρίξτε την αγρότισσα της περιοχής σας! Είναι αυτή που προσπαθεί, ακόμα, να κρατήσει όσα άλλοι άφησαν πίσω ξεχασμένα στην ύπαιθρο. Είναι εκείνη που ξέρει τον κόπο της παραγωγής, την ιστορία της παραδοσιακής τέχνης και την τεχνογνωσία γενεών. Είναι εκπρόσωπος μιας ολόκληρης περιοχής.

Είναι ο δικός σου άνθρωπος. Είναι εσύ!

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς