Κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία Ιταλών σεφ και άλλων επαγγελματιών της κουζίνας, που εργάζονται στο εξωτερικό.

Στόχος τους ήταν η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα υλικά και τις συνταγές της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας και η προστασία των πελατών από τα εστιατόρια που ονομάζονται «ιταλικά» χωρίς να προσφέρουν πράγματι ιταλική κουζίνα.

Η 17η Ιανουαρίου δεν προέκυψε τυχαία, καθώς είναι η μέρα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου (Sant’Antonio d’Abate), ενός από τους δημοφιλέστερους αγίους στην Ιταλία και προστάτης των αλλαντοποιών και κρεοπωλών.

Οι γεύσεις και οι συνταγές της ιταλικής κουζίνας έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και είναι από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες. Και αυτή ακριβώς την αγάπη προσπαθούν να διατηρήσουν οι Ιταλοί σεφ κάθε χρόνο τέτοια μέρα παρουσιάζοντας παραδοσιακά και ενδιαφέροντα πιάτα της πατρίδας τους στα μέρη τα οποία βρίσκονται.

Η ιταλική κουζίνα έχει τις ρίζες της γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. και διαμορφώθηκε μέσα από τις επιρροές της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής κουζίνας, της βυζαντινής, της αραβικής και της νορμανδικής. Με την πάροδο των χρόνων και την εισαγωγή νέων συστατικών και ιδεών η ιταλική γαστρονομία απέκτησε χαρακτηριστική ταυτότητα, εδραιώθηκε και απέκτησε μεγάλους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότεροι ακούγοντας για ιταλική κουζίνα σκέφτονται πίτσα και μακαρόνια. Και δικαίως γενικά, όμως η ποικιλία στην κουζίνα της γειτονικής μας χώρας είναι αρκετά μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Η πίτσα αποτελεί όντως το ιταλικής προέλευσης φαγητό με την μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως και στην Ιταλία συναντάται σε διάφορες μορφές και παραλλαγές, όπως φοκάτσια (focaccia), καλτσόνε (calzone) ή πιαντίνα (piadina) μεταξύ άλλων. Επίσης κάθε περιοχή της Ιταλίας έχει τις δικές της εκδοχές των βασικών συνταγών και, όπως φαντάζεστε, η μία είναι πιο λαχταριστή από την άλλη.

Γενικά οι Ιταλοί το έχουν με τις ζύμες. Η κουζίνα τους διαθέτει μεγάλη γκάμα αρτοποιημάτων, γλυκών και αλμυρών και φυσικά μια ασυναγώνιστη ποικιλία πάνω από 100 τύπων ζυμαρικών.

Το ψάρι, το αυγό, τα κρεατικά, το ρύζι και τα τυριά, βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, έχουν περίοπτη θέση στην ιταλική κουζίνα και συναντώνται σε διάφορες συνταγές ή εκδοχές παρασκευής. Βασικά και αγαπημένα συστατικά που συνοδεύουν σχεδόν όλα τα πιάτα των Ιταλών είναι η ντομάτα, το σκόρδο, το ελαιόλαδοαρωματικά όπως η ρίγανη, ο βασιλικός και το δεντρολίβανο, τα μανιτάρια και το βαλσάμικο ξύδι.

Το 2018 η Ιταλία ήταν πρώτη στην παραγωγή κρασιού από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης με 48,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν η Γαλλία και η Ισπανία και ακολούθησαν κατά σειρά η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ελλάδα στην 9η θέση.

Ξεχωριστή θέση στην ιταλική κουζίνα έχει επίσης και το κρασί, το οποίο δεν λείπει ποτέ από το μενού. Η Ιταλία είναι πρωτοπόρος στον κόσμο στην παραγωγή κρασιού (με μόνιμο συναγωνιστή τη Γαλλία), καθώς το έδαφος και το κλίμα που διαθέτει ευνοούν την καλλιέργεια οινοποιήσιμων αμπελώνων και την παραγωγή μιας σημαντικά μεγάλης ποικιλίας κρασιών.

Σημαντικό κεφάλαιο της ιταλικής γαστρονομίας είναι και τα γλυκά, γιατί πάντα υπάρχει χώρος για ένα γευστικό και καλοφτιαγμένο επιδόρπιο. Tiramisu, panna cota, zabaglione, cassata, gelato, sfogliatella, semifreddo, panetonne είναι μόνο μερικά από τα πάρα πολλά και ιδιαίτερα γλυκά εδέσματα της χώρας.

Αγαπημένος και μη εξαιρετέος είναι φυσικά και ο καφές espresso. Οι Ιταλοί καταναλώνουν σφηνάκια ποιοτικής καφεΐνης σε διάφορες ώρες της μέρας και συνήθως μετά το γεύμα, ενώ οι πιο περίπλοκοι συνδυασμοί τύπου cappuccino με γάλα και λοιπές θερμιδούχες προσθήκες δεν σερβίρονται μετά τις 11 το πρωί.

Η ιταλική κουζίνα χαρακτηρίζεται από απλότητα δίνοντας περισσότερη βάση στην ποιότητα των υλικών, παρά στην ποσότητα και την πολυπλοκότητα της προετοιμασίας τους. Σημαντικός αριθμός των ιταλικών πιάτων αποτελείται από 4 ως 8 συστατικά και το γευστικό τους αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι είναι όντως αρκετά.

Οι διάσημες συνταγές της ιταλικής κουζίνας έχουν αποκτήσει διάφορους κακούς μιμητές, γεγονός που οδήγησε την μη-κερδοσκοπική εταιρεία Reliabitaly να λανσάρει το 2017 μια εφαρμογή που αναγνωρίζει τα αυθεντικά ιταλικά προϊόντα. Οι χρήστες των smartphones μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή σκανάροντας τα barcodes των τροφών και να μάθουν αν όντως αυτές προέρχονται από την Ιταλία ή αν αποτελούν φθηνές απομιμήσεις.

Έχοντας πλέον καθιερώσει και παγκόσμια ημέρα για την κουζίνα τους, οι Ιταλοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατέψουν τις δημιουργίες τους και την γαστρονομική κληρονομιά τους από επίδοξους εκμεταλλευτές και πολύ καλά κάνουν!