Με αφορμή το αυριανό σεμινάριο Αυτοάμυνας Γυναικών και πιο συγκεκριμένα μαμάδων, είχαμε την ευκαιρία και την χαρά να κάνουμε μια εκτενέστατη και πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον δάσκαλο Wing Tzun ή πιο σωστά Sifu Χρήστο Αγγέλη.

Μας μίλησε για την ιδέα πίσω από την κινέζικη πολεμική τέχνη του Wing Tzun, την χρησιμότητα του να κάνουμε όλοι κάποια μαθήματα αυτοάμυνας, καθώς και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αυτοπεποίθηση.

Ο Χρήστος Αγγέλης μεγάλωσε στην Γερμανία και ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες από μικρή ηλικία. Ξεκίνησε με Tae Kwon Do όταν ήταν 8 ετών και στα 16 του χρόνια ανακάλυψε το Wing Tzun και αφιερώθηκε σ’αυτό. Επιστρέφοντας μετά από κάποια χρόνια στα πάτρια εδάφη άνοιξε τη δική του και πρώτη στο Βόλο Σχολή Δυναμικής Αυτοάμυνας.

Sifu είναι ο δάσκαλος; Είναι κάποιος τίτλος τιμής;

Είναι ο πατέρας-δάσκαλος. Είναι ένας τίτλος τιμής, ναι, και σου τον δίνει κάποια στιγμή ο δάσκαλός σου όταν καταφέρεις να κάνεις κάποια πράγματα. Πόσα χρόνια διδάσκεις, έχεις τη σχολή σου, έχεις φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, όλο το έργο που έχεις παράγει όσον αφορά τη ζωή σου στο Wing Tzun.

Με τι έχει να κάνει λοιπόν το Wing Tzun; Μάθαμε ότι ξεκινάτε δουλεύοντας με την αυτοπεποίθηση κάποιου. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτό;

Μιλάμε για αυτοάμυνα. Πριν ξεκινήσουμε από το να με χτυπήσει κάποιος, για μένα ξεκινάμε από πιο μπροστά. Είναι η στάση του σώματος που κρατάμε απέναντι στον άλλο. Εκεί ξεκινάει η άμυνα. Και μετά περνάμε στο κομμάτι όπου αν μου επιτεθείς θα αμυνθώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.

Αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση, η στάση σου όταν περπατάς ή που έχεις όταν κάποιος πάει να σου την πει είναι μειωμένη, είσαι μαζεμένος. Έτσι ξεκινάνε όλα αυτά που λέμε για bullying κτλ. Όταν έχουμε αυτοπεποίθηση έχουμε άλλη παρουσία προς τα έξω. Οι θύτες ψάχνουν ένα εύκολο θύμα.

Όταν έρχεται κάποιος εδώ να κάνει μαθήματα Wing Tzun τι είναι το πιο σημαντικό που χρειάζεται να έχει;

Πρέπει να έχει όρεξη και επιμονή. Αυτό.

Μετά από πόσο καιρό μπορούμε να πούμε ότι κάποιος είναι ικανός να αμυνθεί;

Κάποια στιγμή με είχε πάρει μια γυναίκα τηλέφωνο και με ρώτησε πόσο καιρό χρειάζεται για να μάθει αυτοάμυνα. Της λέω ότι μετά από ένα χρόνο κάτι μπορούμε να κάνουμε. Μου λέει «κάποιος άλλος μου είπε σε ένα μήνα». Και σε μια μέρα, της λέω, και σε μια ώρα άμα θέλεις.

Από την πρώτη μέρα που θα έρθεις στη σχολή, εγώ σου μαθαίνω να αμύνεσαι. Δεν σημαίνει όμως ότι αμέσως το κατέχεις, πρέπει να το δουλέψεις. Για να μάθεις πραγματικά αυτοάμυνα χρειάζεται καιρό. Το θέμα δεν είναι μόνο να σου δείξω τις τεχνικές, να τις κάνεις απλά και τέλος. Σκοπός είναι να μπούνε μέσα σου και να δουλέψουνε μετά έξω όταν θα είσαι και υπό πίεση. Γι’αυτό χρειαζόμαστε καιρό και δουλειά.

Η αυτοάμυνα μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις απόπειρας ληστείας, βιασμού, απαγωγής, οποιασδήποτε παρενόχλησης κτλ. Στα μαθήματα αυτοάμυνας που κάνετε για μαμάδες περιλαμβάνεται και το να είναι μαζί το παιδάκι;

Όταν είμαι μόνος μου προστατεύω τον εαυτό μου. Όταν έχω το παιδάκι μου μαζί, προστατεύω και τον εαυτό μου, αλλά σε πρώτη φάση καλύπτω το παιδί μου. Οπότε θα μάθουμε και πέντε πράγματα για το πως να παλέψουμε μόνο με ένα χέρι, γιατί δεν μπορώ να αφήσω το παιδί μου να φύγει. Θα το κρατάω, οπότε θα έχω μόνο ένα χέρι ελεύθερο. Οι δυνατότητες μειώνονται, αλλά υπάρχουν λύσεις για τα πάντα.

Η αυτοάμυνα δεν έχει κανόνες. Πολλοί μπερδεύουν την πολεμική τέχνη με το άθλημα. Το άθλημα έχει κανόνες, είναι μεσ’ το ρινγκ, υπάρχει ο διαιτητής, υπάρχει η ευγενική συμπεριφορά απέναντι στον συναθλητή. Έξω στον δρόμο δεν υπάρχουν αυτά.

Τι διαφορές έχει το Wing Tzun από άλλες πολεμικές τέχνες που έχουν να κάνουν με την αυτοάμυνα, όπως για παράδειγμα το Krav Maga;

Το Krav Maga βασικά είναι μια συλλογή από διάφορες πολεμικές τέχνες. Το Wing Tzun είναι μια καθαρή πολεμική τέχνη, έχει μια αρχή κι ένα τέλος εδώ και 400 χρόνια.

Και διδάσκετε και την ιδεολογία αυτής της πολεμικής τέχνης.

Ναι ναι.

Ας πάμε λίγο στο θέμα με τις μαμάδες, γιατί κι εμείς μαμάδες είμαστε! Αυτοάμυνα σε μαμάδες είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει ή που σίγουρα δεν ακούμε συχνά. Αυτή η ιδέα πως ξεκίνησε;

Κάποιοι στιγμή ξεκίνησαν όλοι (στις διάφορες πολεμικές τέχνες) να μιλάνε για αυτοάμυνα. Κάποτε όλα αυτά ήταν όντως πολεμικές τέχνες, έγιναν όμως αθλήματα, με αγώνες, μετάλλια. Μια γυναίκα π.χ. σκέφτεται «εγώ είμαι μαμά ή είμαι μεγάλη σε ηλικία, τι να κάνω εκεί πέρα». Ή «είμαι κοντή, είμαι ψηλή, είμαι αδύνατη, έχω κάποια κιλά παραπάνω», σκέφτονται διάφορα πράγματα. Εγώ θέλω να πω ότι δεν με ενδιαφέρει το πως είσαι, τι είσαι, ανεξαρτήτως φύλου κιόλας. Θέλεις να μάθεις αυτοάμυνα; Μπορείς να μάθεις αυτοάμυνα!

Και με τις μαμάδες μιλάω σε συγκεκριμένες γυναίκες. Είσαι μαμά; Για σένα μιλάω. Θα δείξουμε και πράγματα παραπάνω, όπως αυτό που είπαμε, τι μπορείς να κάνεις αν έχεις κι ένα παιδάκι στα χέρια. Λίγο πιο στοχευμένα. Θέλω να καταλάβει ο κόσμος οτι αυτοάμυνα μπορούν να κάνουν όλοι.

Άρα μπορούμε όλοι να έρθουμε, ανεξάρτητα με την φυσική μας κατάσταση, την ηλικία κτλ.

Ακριβώς. Αυτή είναι η αυτοάμυνα, αλλιώς μιλάμε για άθλημα. Στο άθλημα υπάρχουν κανόνες. Έξω στο δρόμο όχι. Έξω στο δρόμο θα έρθει κάποιος που είναι πιο δυνατός από μένα, πιο μεγάλος, θα’ναι πολλοί, θα’ναι λίγοι, δεν ξέρω τι θα’ναι. Όλο αυτό παίζει μεγάλο ρόλο, άρα πρέπει να μάθω να αμύνομαι. Από τη στάση του σώματός μου που θα έχω απέναντι σε κάποιον μέχρι τι θα κάνω αν κάποιος πάει να με χτυπήσει.

Όσο καιρό έχεις τη σχολή εδώ σου έχει τύχει κάποιος από τους μαθητές να πέσει θύμα έξω και να καταφέρει να αμυνθεί;

Ναι. Δεν χαίρομαι γι’αυτό που έτυχε, αλλά από την άλλη χαίρομαι γιατί ήταν παιδιά που ήταν περίπου ένα 6μηνο στη σχολή και κατάφεραν να αμυνθούνε. Υπήρχαν και κάποιες γυναίκες που ήταν κακοποιημένες και για τη μία μου είχαν μεταφέρει ότι ο φίλος της πήγε να την πειράξει και αυτή αντέδρασε. Μ’αυτά χαίρομαι.

Όλοι μπορούμε, αρκεί να θέλουμε και να έχουμε υπομονή. Κάποια πράγματα δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Κι όταν βλέπεις τι μπορεί να κάνει το σώμα σου, ανεξαρτήτως κιλών, ύψους, ηλικίας κτλ, αισθάνεσαι καλύτερα.

Τι άτομα έρχονται συνήθως εδώ στη σχολή; Παιδιά που βιώνουν κάποιο bullying στο σχολείο, μεγαλύτεροι;

Υπάρχουν και παιδιά, αλλά το bullying δεν είναι μόνο στα μικρά παιδιά, είναι και στους μεγάλους, στο χώρο εργασίας κτλ. Γενικά είναι ήσυχα τα άτομα που έρχονται εδώ πέρα και από όλους τους κλάδους και όλες τις ηλικίες. Εκτός από το παιδικό τμήμα, ο μικρότερος είναι 15 και ο μεγαλύτερος 51.

Υπάρχει και παιδικό τμήμα; Από ποιά ηλικία μπορούν να ξεκινάνε τα παιδάκια;

Υπάρχει ναι, το ξεκίνησα φέτος. Συνήθως λέω από 8 χρονών, γιατί είναι λίγο πιο ήσυχα! Προσπαθούμε να τους μάθουμε πειθαρχία, αλλά είναι παιδάκια. Και δεν είναι μόνο η πειθαρχία, γενικά είναι πολλά πράγματα που μπορούν να μάθουν από μια πολεμική τέχνη. Πολλοί έχουν στο μυαλό τους «θα πάω να μάθω να σπάω μύτες», αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Σε μια γυναίκα που μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να έρθει στο σεμινάριο, τι συμβουλή θα της έδινες ώστε να περπατάει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο δρόμο, να μη γίνεται θύμα; 

Γενικά να ξέρετε ότι πολλά πράγματα γίνονται στο κοντινό περιβάλλον. Δηλαδή αυτός που θα σου κάνει επίθεση μπορεί να είναι κάποιος γνωστός, κάποιος κοντινός σου άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει κακό, μελετάει το θύμα του. Αν δει ένα άτομο ήσυχο θα πει «αυτή είναι για μένα». Να αποφεύγεις δρόμους που δεν έχουν φως και κίνηση και να περπατάς πάντα με αυτοπεποίθηση. Θα δείξουμε και στο σεμινάριο πως μπορείς να χειριστείς κάποια αυτοσχέδια όπλα, όπως ένα στυλό ή τα κλειδιά σου.

Είναι κάποιοι που λένε «αν είναι να γίνει κακό, κάτσε και απόλαυσέ το». Δεν μπορώ αυτή τη μπούρδα να την ακούω! Κάποιος πάει να σου κάνει κακό, τι θα πει «να μην τον νευριάσεις» που λένε; Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα θύματα που σωθήκανε ήταν θύματα που αντιδράσανε, αμυνθήκανε. Είπαμε, οι θύτες ψάχνουν να βρουν ένα εύκολο θύμα.

Πιστεύεις ότι κάποιοι περιμένουν πρώτα να τους συμβεί κάτι και μετά μπαίνουν στη διαδικασία να μάθουν αυτοάμυνα;

Ναι, δυστυχώς. Και χρειάζεται πρόληψη.

Έχεις αντιμετωπίσει δηλαδή αρκετά περιστατικά με ανθρώπους που κακοποιήθηκαν πρώτα; 

Δεν λένε πολλοί ότι περνάνε ζόρικα, είναι δύσκολο να σου ανοιχτεί κάποιος. Το βλέπεις από τη στάση τους ή όταν περνάει ο χρόνος, αν κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, ειδικά τα παιδάκια, θα ανοιχτούν και θα σου μιλήσουν.

Υπάρχουν παιδιά εδώ που είχαν προβλήματα, ψυχολογικά, οικογενειακά, στο σχολείο ή οτιδήποτε, και το δουλέψαμε, το φτιάξαμε.

Εσύ καταλάβαμε ότι αν έβλεπες ένα περιστατικό στο δρόμο σίγουρα θα έμπαινες στη μέση. Συμβουλεύεις όμως και τους άλλους να κάνουν το ιδιο;

Και ναι και όχι. Εγώ ναι την έχω κάνει αυτή τη βλακεία γενικά. Όταν μπαίνεις ανάμεσα δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει, ο άλλος μπορεί να έχει μαχαίρι, μπορεί να έχει όπλο. Είναι όμως και η βλαμμένη μου η φύση που δεν μπορώ να πω όχι, ειδικά αν είναι γυναίκα ή παιδιά, αν είναι κάποιος πιο αδύναμος.

Ίσως δηλαδή καλύτερα να καλέσει κάποιος την αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν προλαβαίνει η αστυνομία να έρθει. Εκτός αν έχεις κλείσει ραντεβού, έχεις κάνει αίτηση γραπτή 2-3 μήνες πιο πριν! Εντάξει, εννοείται προσπαθείς πάντα να καλέσεις μια βοήθεια. Ή μπορείς να τραβήξεις μια φωτογραφία με το κινητό σου και σήκω φύγε, τουλάχιστον να ξέρεις ποιός είναι ο δράστης. Σαν γυναίκα αυτό θα μπορούσες να κάνεις, να μπεις ενδιάμεσα είναι λίγο επικίνδυνο. Όπως και για τον άντρα είναι επικίνδυνο.

Στη Γερμανία έχω ζήσει κι έχω ακούσει αρκετά πράγματα. Δεν πας να χωθείς ανάμεσα σε δύο που μαλώνουνε, καταρχάς και οι δύο δεν ξέρουν ποιός είμαι. Δηλαδή προσπαθώ κάπως από μακριά μήπως τους σταματήσω ή κάπως να χωρίσουν αυτοί για να μπορώ να αρπάξω τον ένα ή οτιδήποτε. Πρέπει λίγο πιο έξυπνα. Είναι στρατηγικές το πως κινούμαι, πως περπατάω, πως πάω να αμυνθώ. Δοκιμάζω πρώτα τον διάλογο, αλλά κι εκεί έχει να κάνει ο τρόπος που θα το κάνω, δηλαδή δυναμικά.

Να πούμε λίγο πότε είναι το σεμινάριο για τις μαμάδες και ποιός είναι και ο δικός σου στόχος μέσα από αυτό.

Το σεμινάριο είναι τώρα την Κυριακή (3 Φεβρουαρίου). Και συμφωνώ ότι δεν φτάνει μια φορά. Εγώ όμως θέλω να μιλήσω σε συγκεκριμένο κόσμο, να πάρει μια ιδέα το άτομο τι μπορεί να γίνει μήπως ξεκινήσει να πάει να κάνει αυτοάμυνα. Να δει ότι μπορεί να το κάνει με όποιο σωματότυπο έχει ή όποια ηλικία.

Εμείς πάντως ευχόμαστε να πετύχει αυτός ο στόχος, γιατί είναι σημαντικό για όλους μας να γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας και φυσικά να μπορούμε να αποτρέψουμε να βρεθούμε θύματα μιας δυσάρεστης κατάστασης.
Καλή συνέχεια και ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα κουβέντα!

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Σεμινάριο Αυτοάμυνας Γυναικών εδώ!

Συνέντευξη: Αφροδίτη Δανιήλ, Άννα-Μαρία Κέκια

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.