Γεννημένη στην Αδριανούπολη στις 3 Νοεμβρίου του 1880, από μια εύπορη αστική οικογένεια, η Αύρα Θεοδωροπούλου μεγάλωσε με σπουδές στην ιστορία της μουσικής, μεγάλη εγκυκλοπαιδική μόρφωση και άριστη γνώση γαλλικών, αγγλικών και πιάνου.

Ήταν καθηγήτρια πιάνου και ιστορίας της μουσικής διδάσκοντας για 52 ολόκληρα χρόνια στα ωδεία Αθηνών, Ελληνικό και Εθνικό.

Θεωρούσε την μουσική ως μία μορφή διεθνούς γλώσσας και από το 1911 εως το 1925 εξέδωσε διάφορες μελέτες με σημαντικότερο έργο της την «Ιστορία της Μουσικής».

Ένα μοναδικό έργο, που αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τους σπουδαστές της μουσικής, ακόμα και σήμερα.

Είχε πλούσια κοινωνική δράση, προσφέροντας όχι μόνο τις υπηρεσίες της σε όλους τους πολέμους αλλά και με την ίδρυση του Κυριακάτικου Σχολείου Εργατριών το 1911 και το σύνδεσμο «Αδελφή του Στρατιώτη» το 1918.

Αυτό για το οποίο έγινε περισσότερο γνωστή όμως, ήταν για το “Σύνδεσμο υπέρ των Δικαιωμάτων της Γυναίκας” που ίδρυσε τον Ιανουάριο του 1920 μαζί με άλλες 8 γυναίκες.

Πέρασαν πολλά χρόνια από την ίδρυσή του μέχρι να ενταχθούν στο συμβούλιο του συνδέσμου και άνδρες-μέλη. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που πίστεψαν και βοήθησαν το έργο του, ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μαριδάκης, ο οποίος εισηγήθηκε και το Σχεδίου Νόμου «περί αναγνωρίσεως εξωγάμων τέκνων».

Είναι το πρώτο και το μόνο αποκλειστικά φεμινιστικό σωματείο στην Ελλάδα, με συνεχή λειτουργία τόσων ετών και είναι μια μη κομματική οργάνωση που πιστεύει στο δημοκρατικό πολίτευμα, αποκρούει κάθε καθεστώς βίας και στοχεύει στην απόκτηση ισονομίας και ισοπολιτείας για τη γυναίκα.

Από την ίδρυση του συνδέσμου και μετά, έγιναν αγώνες για:

Ίσα πολιτικά και αστικά δικαιώματα.

Το δικαίωμα του «εκλέγειν» και  «εκλέγεσθαι».

Το δικαίωμα πρόσβασης των γυναικών σε όλα τα επαγγέλματα και δημόσια λειτουργήματα.

Ίσης αξίας αμοιβή εργασίας και ίσες ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

Την καταπολέμηση της σωματεμπορίας.

Την εξομοίωση των εκτός γάμου παιδιών με τα παιδιά που γεννήθηκαν εντός γάμου.

Την καθιέρωση της ισότητας ανδρών και γυναικών στο Σύνταγμα του 1975 (α. 4,π.2).

Την καθιέρωση της ουσιαστικής ισότητας με την εισαγωγή θετικών μέτρων (ποσοστώσεων).

Την καθιέρωση ποσόστωσης τουλάχιστον κατά το 1/3 στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και νομαρχιακών, καθώς και των βουλευτικών εκλογών.

Την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αξίες του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Την καθιέρωση ποσοστώσεων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και στα Συμβούλια Πανεπιστημιακών, Επιστημονικών και Ερευνητικών Κέντρων.

Κατά το διάστημα της προεδρίας της:

  1. Επόπτευσαν και βοήθησαν 50 καταυλισμούς προσφύγων και πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του ορφανοτροφείου για τα προσφυγόπουλα της Μικρασιάτικης καταστροφής “Εθνική Στέγη”.
  2. Ίδρυσαν τη Νυκτερινή Εμπορική Σχολή Θηλέων που λειτούργησε επί 40 έτη
  3. Ίδρυσαν την Μικρά Αντάντ των Γυναικών, που αφορούσε γυναίκες από τις Βαλκανικές χώρες, την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία.
  4. Ίδρυσαν την Επαγγελματική Σχολή Παιχνιδιών και Διακοσμητικής, την πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα (γνωστή και ως Παπαστράτειος Επαγγελματική Σχολή”)
  5. Δημιούργησαν κατασκηνώσεις εργαζομένων γυναικών στην Εκάλη (τις οποίες διέλυσε ο Μεταξάς επειδή αρνήθηκαν να ενταχθούν στην ΕΟΝ).
  6. Ίδρυσαν κέντρα επιμόρφωσης αναλφάβητων ενήλικων γυναικών στο Αιγάλεω και στην Κυψέλη και εγκατέστησαν αυτόματα πλυντήρια ρούχων σε αγροτικές περιφέρειες της Ηπείρου, της Μακεδονίας και του Έβρου.


Ήταν μια διεθνώς γνωστή προσωπικότητα ως μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών (International Alliance of Women).

Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια και οι εισηγήσεις της για τα γυναικεία ζητήματα γίνονταν πάντα δεκτές.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ακόμα και στα τελευταία της χρόνια, που η κατάσταση της υγείας της δεν της επέτρεπε να ταξιδεύει, εξακολουθούσε να δίνει το παρόν αποστέλλοντας τις εισηγήσεις της στα συνέδρια.

Μετά από μια ζωή γεμάτη αγώνες και προσφορές στην κοινωνία, η Αύρα Θεοδωροπούλου έσβησε ήρεμα και αθόρυβα σ’ ένα νοσοκομειακό κρεβάτι στις 20 Ιανουαρίου 1963, χωρίς να έχει κοντά της κάποιο δικό της πρόσωπο παρά μόνο λίγες πιστές συνεργάτιδές της.

Η λαίδη Μάργκαρετ Κόρμπετ Άσμπυ, πρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Γυναικών, έγραψε:

«Ο αιφνίδιος θάνατος της Αύρας Θεοδωροπούλου είναι μια θλιβερή είδηση για όλους εμάς. Υπήρξε εργάτρια της ιδέας, με μεγάλη καρδιά, σε μια εποχή που ο φεμινισμός στην Ελλάδα δεν ήταν καν παραδεκτός. Είχε απέραντο θάρρος, φωτεινό πνεύμα και τους ενέπνεε όλους.»

Προς τιμήν του βίου και του έργου της, καθιερώθηκε το 1995 το βραβείο Αύρα Θεοδωροπούλου, το οποίο απονέμεται από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας σε δημοσιογράφους των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) που με το έργο τους προβάλλουν και προάγουν την ισότητα των δύο φύλων.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το έργο και την πορεία του Συνδέσμου;
Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του: http://leagueforwomenrights.gr

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς