Η Augusta Byron, γνωστή ως Ada King Lovelace, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου 1815 και ήταν το μοναδικό νόμιμο παιδί που απέκτησε ο Λόρδος Βύρων (George Gordon Baron of Byron) με την σύζυγό του Anne Isabelle Milbanke.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές ο Λόρδος δεν χάρηκε όταν διαπίστωσε πως απέκτησε κόρη, αλλά της έδωσε το όνομα της αδερφής του και χαϊδευτικά την φώναζε Ada.

Λίγους μήνες μετά το ζευγάρι αποφάσισε να χωρίσει. Παρόλο που το Αγγλικό δίκαιο όριζε τότε την κηδεμονία των παιδιών να την έχει ο πατέρας, εκείνος δεν το δέχτηκε και αμέσως μετά την έκδοση του διαζυγίου, το οποίο υπέγραψε με βαριά καρδιά, έφυγε οριστικά από την Αγγλία.

Όπως γνωρίζουμε φυσικά, ποτέ δεν επέστρεψε, αφού ο πασίγνωστος φιλέλληνας ποιητής πέθανε τον Απρίλιο του 1824 στο Μεσολόγγι.

Η Ada ήταν μόλις 8 ετών, αντιμετώπιζε θέματα υγείας και μεγάλωνε ήδη σε ένα περιβάλλον που χαρακτήριζε τις επιλογές και τις απόψεις του πατέρα της με άσχημο τρόπο, τόσο που κατάφερε να αντικρίσει για πρώτη φορά το πορτραίτο του σε ηλικία 20 ετών. Η μητέρα της, μάλιστα, προσπαθώντας να την αποτρέψει από το να ασχοληθεί με το ίδιο αντικείμενο με εκείνον, την έστρεψε στα μαθηματικά και τη μουσική.

Και παρά το γεγονός ότι τέτοιες γνώσεις ήταν ασυνήθιστο να τις διδάσκονται γυναίκες εκείνη την εποχή, η Ada απέδειξε πως ήταν αντάξια απόγονος του Λόρδου και είχε λαμπρό μέλλον μπροστά της. Η ευφυΐα της ξεπερνούσε τις δυνατότητες του πατέρα της, συνδυάζοντας τη φαντασία με τη λογική.

Στα 12 της χρόνια η υγεία της κλονίστηκε ξανά. Από μια ασθένεια έμεινε παράλυτη για περίπου έναν χρόνο, όταν και άρχισε να περπατά ξανά με υποβοήθεια.

Μόλις ξεκίνησε να συνέρχεται και να κάνει τα πρώτα της βήματα και πάλι, με πολύ πείσμα κατάφερε να φτιάξει μία ιπτάμενη μηχανή, η οποία έγινε πράξη μετά από συστηματική μελέτη της ανατομίας των πτηνών και αναζήτηση των κατάλληλων υλικών για την κατασκευή της. Μπορεί να μην κατάφερε να ανοίξει τα φτερά της, αλλά το ανοιχτό και διορατικό της μυαλό ήταν ήδη σε εγρήγορση.

Η Ada πίστευε πως η διαίσθηση και η φαντασία είναι σημαντικοί παράγοντες στην εξέλιξη και την εφαρμογή των θεωριών της επιστήμης. Συχνά ανέφερε πόσο σημαντικός ήταν για εκείνη ο τομέας της μεταφυσικής και των μαθηματικών αφού μπορούσαν να γίνουν εργαλεία για την εξερεύνηση του αθέατου κόσμου γύρω μας.

Ίσως αυτή η ενασχόλησή της, την αποσπούσε από τις δυσκολίες που βίωνε ως παιδί. Η μητέρα της δεν ήταν τόσο κοντά της όσο θα ήθελε. Πολλές φορές την άφηνε στην γιαγιά της και σε επιστολές της κάποιες φορές ανέφερε πως αναγκάζεται να την φροντίζει για να έχει όσο πιο καλό πρόσωπο μπορεί στην κοινωνία, ως διαζευγμένη γυναίκα.

Λίγο πριν ενηλικιωθεί, ερωτεύτηκε με έναν από τους εισηγητές της, με τον οποίο αποφάσισαν να κλεφτούν και να ζήσουν τον έρωτά τους. Όμως, η οικογένειά του την αναγνώρισε και κάλεσαν την μητέρα της για να την πάρει πίσω. Έτσι κι έγινε, και για να καλύψει το θέμα ώστε να μην προκληθεί σκάνδαλο στην τοπική κοινωνία, η μητέρα της την γνώρισε με τη Mary Fairfax Sommerville, μια γυναίκα με πολύ σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα, στην οποία ανέθεσε τη μόρφωσή της.

Στο σπίτι της Sommerville η Ada ήρθε σε επαφή με πολλούς επιστήμονες, διάφορων τομέων και ενδιαφερόντων, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Charles Dickens αλλά και ο Charles Babbage, ο οποίος της παρουσίασε τις ιδέες του για την Αναλυτική Μηχανή.

Εκείνο το διάστημα γίνεται γνωστή στην κοινωνία των αριστοκρατών ως την ομορφότερη με το λαμπρότερο μυαλό της χρονιάς. Συχνά την καλούσαν σε διάφορες εκδηλώσεις και κέντριζε το ενδιαφέρον των εργένηδων. Σε μια από αυτές γνώρισε τον -μετέπειτα κόμη του Lovelace- William King, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1835 και στην πορεία απέκτησε μαζί του 3 παιδιά.

Η ευρηματικότητα και η φαντασία της Ada άρχισαν να γίνονται γνωστά το 1841, όταν ο Babbage έδωσε μια διάλεξη στο Τορίνο και κατά την οποία ο Ιταλός μαθηματικός Luigi Menabrea, κράτησε σημειώσεις τις οποίες δημοσίευσε σε ένα σχετικό άρθρο στα γαλλικά. Η Ada το μετέφρασε, το έστειλε στον Babbage κι εκείνος την ενθάρρυνε να το εμπλουτίσει με δικά της σχόλια, γεγονός που τριπλασίασε την αρχική έκταση του άρθρου.

Στα σχόλιά της συμπεριέλαβε προβλέψεις για μια μηχανή που στο μέλλον θα επιλύει μαθηματικά προβλήματα, θα συνθέτει πολύπλοκη μουσική και θα παράγει σχέδια και γραφικά. Το σημαντικότερο σχόλιό της στο άρθρο αφορά ένα σχέδιο για το πώς αυτή η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να κάνει υπολογισμούς με αριθμούς Bernoulli.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα Taylor’s Scientific Memoirs  (μια σειρά επιστημονικών βιβλίων) το 1843, με την υπογραφή AAL (Augusta Ada Lovelace) και το σχέδιο που παρουσίασε θεωρήθηκε από την επιστημονική κοινότητα ως το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή της ιστορίας.

Όλα έδειχναν να πηγαίνουν πάρα πολύ καλά για εκείνη αλλά η υγεία της την περιόρισε ξανά. Ήταν μόλις 36 ετών, όταν στις 27 Νοεμβρίου του 1852 άφησε την τελευταία της πνοή. Αν και αρχικά δεν είχαν εντοπίσει την πραγματική αιτία που υποτροπίασε η υγεία της, διαπιστώθηκε πως τελικά είχε καρκίνο της μήτρας.

Η σορός της, μετά από δική της οδηγία, ενταφιάστηκε δίπλα από του πατέρα της.

Η Ada, δίχως να το γνωρίζει ήταν το ίδιο ρομαντική και θαρραλέα με τον πατέρα της, που άφησε κι εκείνος το δικό του, μοναδικό στίγμα στην ιστορία των τεχνών και των γραμμάτων. Έτσι, παρά τις προσπάθειες της μητέρας της εκείνη ήταν πιο κοντά σε εκείνον απ’όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Επειδή όμως το γνώριζε βαθιά μέσα της και το αναγνώρισε στην πορεία, γι’αυτό αποφάσισε να σταθεί δίπλα του στο τελευταίο σταθμό της ζωής της.

Παρότι η ίδια κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ υπάρχουν διάφορες φήμες που την ήθελαν να είναι μια άπιστη σύζυγος που ήταν εθισμένη στον τζόγο. Μάλιστα αναφέρουν πως είχε χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας της και είχε καταφέρει να εντρυφήσει στον τομέα αυτό που ανέπτυξε το 1851 ένα μοντέλο για κερδοφόρα στοιχήματα.

Το 1953 οι σημειώσεις της αναδημοσιεύτηκαν από τον B.V. Bowden με τίτλο “Faster than Thought: A Symposium on Digital Computing Machines” και αναγνωρίστηκε επίσημα για την συνεισφορά της ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών.

Μπορεί να είχε μια σύντομη ζωή αλλά κατάφερε να οραματιστεί πράγματα που τότε ανήκαν κυριολεκτικά στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ήταν πραγματικά ανήσυχη για την εποχή της και το μυαλό της κάλπασε πολύ μακριά για να αναγνωριστεί η αξία των θεωριών της εκείνη την στιγμή.

Η συνεισφορά της αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της, ωστόσο τιμήθηκε ιδιαιτέρως από διάφορους φορείς.

  • Το 1980 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ παρουσίασε την γλώσσα προγραμματισμού Ada προς τιμή της.
  • Από το 1981 ο Οργανισμός Γυναικών της Πληροφορικής απονέμει το Ada Lovelace Award
  • Η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο βραβείο με το όνομά της, ενώ αντίστοιχο μετάλλιο δίνουν επίσης και στην Αυστραλία.
  • Έχει αναφερθεί ως πηγή χαρακτήρων αλλά και ως προσωπικότητα σε διάφορα λογοτεχνικά έργα και τηλεοπτικές σειρές.
  • Από το 2009 γιορτάζεται την δεύτερη Τρίτη του Οκτώβρη ως Ada Lovelace Day
  • Από το 2015, όλα τα Βρετανικά διαβατήρια έχουν εικόνα της Ada (σελ 46-47).
  • Το 2017 τιμήθηκε από την Google με Doodle.
  • Η πλατφόρμα Cardano χρησιμοποιεί την ADA ως βασική μονάδα μέτρησης του κρυπτονομίσματός της και την Lovelace ως υπομονάδα της ADA.
  • Υπάρχουν κτήρια και ιδρύματα που φέρουν τιμητικά το όνομά της.
Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς