Σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου του 1930, και μετά από πολλά χρόνια συνεχών αγώνων, εκδίδεται το Προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνίδες είχαν πλέον το δικαίωμα να ψηφίσουν, αρχικά στις βουλευτικές και κοινοτικές εκλογές.

Το εκλογικό δικαίωμα τότε δεν αφορούσε όλες τις γυναίκες της χώρας, αλλά μόνο όσες ήταν άνω των 30 ετών και είχαν βγάλει τουλάχιστον το Δημοτικό.

Πρώτη φορά που ψήφισαν οι Ελληνίδες ήταν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας είχαν γραφτεί μόλις 2.655 γυναίκες, από τις οποίες ψήφισαν μόνο οι 439.

Στις 28 Μαΐου του 1952 έγινε η πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ελληνίδων γυναικών και μπορούσαν πλέον να ψηφίσουν και στις βουλευτικές εκλογές. Δεν συμμετείχαν στις εκλογές του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά ψήφισαν πρώτη φορά στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές δύο μήνες αργότερα. Τότε, τον Ιανουάριο του 1953, εξελέγη και η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα. Επίσης υποψήφια για το βουλευτικό αξίωμα ήταν και η Βιργινία Ζάννα.

Διαβάστε επίσης: 18 Ιανουαρίου 1953, εκλέγεται η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για δικαίωμα ψήφου γυναίκες ελλάδαΣτις εκλογές του 1956 η Λίνα Τσαλδάρη έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη χώρα, η Μαρία Δεσύλλα στην Κέρκυρα.

Η μεγαλύτερη νίκη του γυναικείου κινήματος ήταν όταν στο Σύνταγμα του 1975 κατοχυρώθηκε η αρχή της ισότητας των δύο φύλων.

Η Καλλιρόη Παρρέν, εκδότρια της Εφημερίδας των Κυριών, ήταν η σημαντικότερη εκπρόσωπος των διεκδικήσεων των γυναικών. Διάφορες γυναικείες οργανώσεις έδωσαν τους αγώνες τους για περίπου έναν αιώνα μέχρι η γυναίκες να αναγνωριστούν ως ισότιμοι πολίτες και να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Διαβάστε επίσης: Καλλιρόη Παρρέν: Η πρώτη Ελληνίδα εκδότρια, διευθύντρια και δημοσιογράφος γυναικείου εντύπου

Με την πάροδο των χρόνων οι γυναίκες άρχισαν να συμμετέχουν όλο και περισσότερο στον πολιτικό χώρο. Το 2004 συμμετείχαν στη Βουλή συνολικά 40 γυναίκες, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.