Τέλη Οκτωβρίου, όλα τα καστανοχώρια της Ελλάδας γιορτάζουν τον καρπό του φθινοπώρου και σε μερικά από αυτά πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες την πρώτη απόσταξη του τσίπουρου της χρονιάς.

Η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξορυχτίου του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, να διεξάγει αυτή την τριήμερη γιορτή επί σειρά ετών, έχει ως στόχο τη διατήρηση της τοπικής παράδοσης και την αναβίωση παλιών εθίμων γύρω από το πιο αβανταδόρικο προϊόν της περιοχής, το κάστανο, που αποτελούσε και εξακολουθεί να είναι μια από τις κύριες επαγγελματικές δραστηριότητες των κατοίκων.

Η γιορτή θα ξεκινήσει το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 10:00 στο πρώην Δημοτικό σχολείο Ξορυχτίου και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Στο Πήλιο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στην παραγωγή κάστανου που έχει μεγάλη δυναμική στην διεθνή αγορά.

Η διοργάνωση αποτελεί πλέον θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου και πλαισιώνεται από μια σειρά εκδηλώσεων, γεγονός που προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι σπεύδουν να γευτούν κάστανα βραστά ή ψημένα στα κάρβουνα, να δοκιμάσουν τοπικά κρασιά, να παρακολουθήσουν πολλά ψυχαγωγικά δρώμενα αλλά κυρίως να ενημερωθούν για τον πολύτιμο καρπό της περιοχής.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις μια μοναδική επίδειξη ψεκασμού καστανιάς με drone.

Το δικό μας καστανοχωριό κρύβει πολλές εκπλήξεις. Ανακαλύψτε ποιες είναι δίνοντας το παρών στην 17η γιορτή Κάστανου! Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.

Δείτε περισσότερα για το κάστανο εδώ

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς