Ο τομέας της αρχιτεκτονικής έχει περάσει ανά εποχές από διάφορα στάδια εξέλιξης και πειραματισμών χαρίζοντας στην ανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά εντυπωσιακά κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής αξίας.

Μέχρι τον 18ο αιώνα και τη δημιουργία του οβελίσκου Μνημείου της Ουάσιγκτον, τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου ήταν θρησκευτικοί χώροι, καθεδρικοί ναοί και εκκλησίες της Ευρώπης. Η πιο ιστορική ανθρώπινη κατασκευή, που υπήρξε η ψηλότερη στον κόσμο για περισσότερα από 3.800 χρόνια ήταν οι Πυραμίδες της Γκίζας.

Από τον 20ο αιώνα η εμφάνιση των πρώτων ουρανοξυστών εγκαινίασαν μια νέα αρχιτεκτονική τάση, που έμελλε να γίνει χαρακτηριστική του σύγχρονου κόσμου και, είτε τη θεωρούμε καλόγουστη είτε όχι, τα υψηλότερα κτίρια σήμερα είναι θεόρατοι ουρανοξύστες που συναγωνίζονται σε ύψος και τεχνολογία.

Τα 10 ψηλότερα κτίρια του κόσμου σήμερα, σύμφωνα με τον Διεθνή μη-κερδοσκοπικό οργανισμό σχετικά με ψηλά κτίρια και τον αστικό βιότοπο (CTBUH), είναι τα εξής:

______________________________________

1. Burj Khalifa

Dubai, Tower, Arab, Khalifa, Burj, Emirates, CityΤο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο σήμερα είναι το Μπουρτζ Χαλίφα, που βρίσκεται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι ένας ουρανοξύστης 160 ορόφων με ύψος 827 μέτρα, που περιέχει γραφεία και διαμερίσματα ξενοδοχειακής χρήσης και μπορεί να φιλοξενήσει ως και 12.000 ανθρώπους.

Ο πύργος του Ντουμπάι σχεδιάστηκε από την εταιρεία Skidmore Owings Merrill και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Samsung το 2010 με κόστος πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Κατέχει επίσης τα παγκόσμια ρεκόρ ψηλότερης κατασκευής, περισσότερων ορόφων, ταχύτερου ανελκυστήρα, υψηλότερου παρατηρητηρίου, υψηλότερης (σε σημείο) πισίνας και υψηλότερου (σε σημείο) τζαμί.

Το σχέδιο του Burj Khalifa είναι εμπνευσμένο από το τροπικό φυτό Hymenocallis, ενώ είναι γεγονός ότι ο υψηλότερος όροφος του έχει διαφορά θερμοκρασίας από τον πρώτο περίπου 7 βαθμούς Κελσίου.

2. Πύργος της Σαγκάης

Shanghai Tower 2015.jpgΟ μεταμοντέρνης αρχιτεκτονικής Shanghai Tower είναι από το 2015 το ψηλότερο κτίριο στην Κίνα και το δεύτερο ψηλότερο στον κόσμο. Διαθέτει 128 ορόφους που μπορούν να φιλοξενήσουν ως και 16.000 ανθρώπους και έχει ύψος 632 μέτρα.

Σχεδιάστηκε από την αμερικανική αρχιτεκτονική εταιρεία Gensler με ηγέτη της ομάδας τον αρχιτέκτονα Jun Xia από τη Σαγκάη. Έχει τη μορφή εννέα κυλινδρικών κτιρίων, το ένα πάνω στο άλλο, με ένα εξωτερικό στρώμα γυάλινης πρόσοψης, που περιστρέφεται το σχήμα του όσο ανεβαίνει. Καθένα από τα εννέα μέρη στεγάζει καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα και κήπους με μια πανοραμική θέα της πόλης.

Ο πύργος της Σαγκάης θεωρείται ένα από τα κτίρια βιώσιμης αρχιτεκτονικής, φιλικά προς το περιβάλλον με άλλα λόγια, και έχει χαρακτηριστεί ως το πιο οικολογικό κτίριο τέτοιου μεγέθους που υπάρχει σήμερα. Μεταξύ άλλων έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει νερό της βροχής για εσωτερική χρήση, καθώς και να ανακυκλώνει ένα μέρος των λυμάτων του.

3.  Abraj Al-Bait

Τρίτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο είναι το Abraj Al-Bait της Σαουδικής Αραβίας με ύψος 601 μέτρων. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, που αποτελείται από επτά ουρανοξύστες με μεγάλους χώρους προσευχής, ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο και χώρο στάθμευσης για περισσότερα από 1.000 οχήματα.

Ο κεντρικός και ψηλότερος πύργος του λέγεται Makkah Royal Clock Tower έχοντας το ψηλότερο ρολόι στον κόσμο, που είναι ορατό ως και 25 χιλιόμετρα μακριά. Οι τέσσερις επιφάνειες του ρολογιού καλύπτονται με 98 εκατομμύρια κομμάτια γυάλινων ψηφιδωτών και φωτίζονται από 2 εκατομμύρια φώτα LED. Το οικόσημο του Βασιλείου της χώρας εμφανίζεται στο κέντρο κάθε ρολογιού, ενώ πάνω του υπάρχει η επιγραφή “Δεν υπάρχει Θεός εκτός από τον Αλλάχ. Ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού”.

Το Abraj Al-Bait είναι το ακριβότερο κτίριο στον κόσμο με συνολικό κόστος κατασκευής 15 δισεκατομμύρια δολάρια! Το σχέδιο και η κατασκευή του αποτελούν δουλειά της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας, Saudi Binladin Group.

Για να χτιστεί το ογκώδες συγκρότημα κατεδαφίστηκε ένα ιστορικό φρούριο της οθωμανικής ακρόπολης του 18ου αιώνα. Όπως ήταν επόμενο, η καταστροφή του ιστορικού χώρου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και έντονες αντιδράσεις απέναντι στη Σαουδική κυβέρνηση, προφανώς χωρίς αποτέλεσμα.

Το κτίριο έχει πάρει φωτιά δύο φορές, το 2008 και το 2009, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες.

4. Ping An IFC

Το Ping An International Finance Center στην πόλη Shenzhen της Κίνας έχει κατακτήσει την τέταρτη θέση στη λίστα των ψηλότερων κτιρίων του κόσμου από το 2017, διαθέτοντας 115 ορόφους και ύψος 599 μέτρα.

Δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Ping An Life Insurance, αλλά εκτός από τους χώρους της εταιρείας, διαθέτει και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, καταστήματα και εμπορικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών. Διαθέτει επίσης και υπόγειο πέντε επιπέδων, που προσθέτει στο κτίσμα άλλα 90.000 τετραγωνικά μέτρα έκτασης κάτω από τη γη.

Το σχέδιο του επιβλητικού ουρανοξύστη ανήκει στην αμερικάνικη εταιρεία Thornton Tomasetti, που έχει σχεδιάσει μερικά ακόμα από τα ψηλότερα σύγχρονα κτίρια του κόσμου, όπως ο Πύργος της Σαγκάης, η Ταϊπέι 101, οι Πύργοι Petronas κ.α. Η κατασκευή του κόστισε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι λέξεις “Ping An” στα κινέζικα μεταφράζονται ως “ασφαλής και καλά”.

5. Lotte World Tower

Παραμένουμε στην Ασία και για το πέμπτο θεόρατο κτίριο αυτής της λίστας, που είναι ο ουρανοξύστης Lotte World Tower στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Ολοκληρώθηκε το 2016 μετά από 13 χρόνια διεργασιών και αναθεωρήσεων των σχεδίων του υπό την εποπτεία της αμερικανικής αρχιτεκτονικής εταιρείας Kohn Pedersen Fox.

Ο πύργος έχει ύψος 555,7 μέτρα και διαθέτει 123 ορόφους, που περιέχουν γραφεία, διαμερίσματα, ξενοδοχείο, κινηματογράφο, καφετέριες, μπαρ και άλλους χώρους εστίασης.

Το 2013 και 2014 τρεις εργάτες οικοδόμοι έχασαν τη ζωή τους και ο διευθυντής κατασκευής δέχτηκε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών με αναστολή κατηγορούμενος για παραμέληση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο.

6. One World Trade Center

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης αποτελεί τον ψηλότερο και ακριβότερο ουρανοξύστη στην Αμερική (ξεπερνώντας το 2012 το Empire State Building) και το έκτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο σήμερα.

Ουσιαστικά το κτίριο έχει αντικαταστήσει τους Δίδυμους Πύργους, που καταστράφηκαν στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, και αποτελούσαν το αρχικό Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 και 2.

Έχει συνολικό ύψος 541,3 μέτρα και διαθέτει 104 ορόφους και 5 υπόγεια επίπεδα. Η κατασκευή του κόστισε συνολικά 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια και την ανέλαβε η εταιρεία Skidmore Owings & Merill (που σχεδίασε επίσης το Burj Khalifa και το Willis Tower) με αρχιτέκτονα τον David Childs.

Στη νότια πλευρά του νέου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου βρίσκεται το Εθνικό Μνημείο & Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο βρίσκεται στο σημείο όπου υπήρχαν αρχικά οι Δίδυμοι Πύργοι.

7. Guangzhou CTF Finance Centre

Canton CTF Finance Center (2016-08-22).jpgΤο Guangzhou CTF Center είναι μέρος των δίδυμων πύργων της πόλης Guangzhou της Κίνας και αναφέρεται και ως “Ανατολικός πύργος”. Έχει ύψος 530 μέτρων και από το 2016 που ολοκληρώθηκε, αποτελεί το ψηλότερο ολοκληρωμένο κτίριο στην πόλη, το τρίτο ψηλότερο στην Κίνα και το έβδομο ψηλότερο στον κόσμο σήμερα.

Ο ουρανοξύστης ανήκει στην εταιρεία Chow Tai Fook Enterprises και διαθέτει 111 ορόφους με γραφεία, διαμερίσματα, εμπορικό κέντρο, χώρους εστίασης και ξενοδοχείο και υπόγειο πέντε επιπέδων.

Αν ξεχωρίζει για κάτι το Guangzhou CTF Finance Center, πέρα από το επιβλητικό ύψος και τη υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική του, είναι για τους ανελκυστήρες του.

Διαθέτει 95 ανελκυστήρες κατασκευασμένους από την εταιρεία Hitachi, δύο εκ των οποίων αποτελούν τους γρηγορότερους ανελκυστήρες του κόσμου με ταχύτητες έως 21 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Η πίεση του αέρα ρυθμίζεται για την αποφυγή προβλημάτων στα αυτιά, ενώ τα φρένα έκτακτης ανάγκης που διατίθενται, μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες έως 300°C.

8. Tianjin CTF Finance Center

Ο ουρανοξύστης του Tianjin CTF Finance Center βρίσκεται στην πόλη Tianjin της Κίνας και από το 2019 αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην πόλη και το όγδοο ψηλότερο στον κόσμο.

Πρόκειται για άλλο ένα αρχιτεκτονικό έργο της Skidmore Owings & Merrill και διαθέτει 97 ορόφους συνολικού ύψους 530 μέτρων.

Οι καμπυλωτές του δομές ενισχύουν την απόκρισή του σε σεισμικές δραστηριότητες, ενώ μειώνουν και την έκθεσή των επιφανειών του στον αέρα, τον ήλιο και την υγρασία.

Και αυτό το κτίριο φιλοξενεί χώρους γραφείων, διαμερισμάτων και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

9. China Zun

China Zun tillsammans med Samsung China Headquarters B. (januari 2019).jpgΤο ψηλότερο κτίριο στο Πεκίνο της Κίνας και ένατο ψηλότερο στον σημερινό κόσμο είναι ο Πύργος CITIC, γνωστός και ως China Zun, που ολοκληρώθηκε το 2018. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη “zun”, αρχαίο κινέζικο δοχείο κρασιού, που αποτέλεσε έμπνευση για το σχέδιό του.

Ο ουρανοξύστης διαθέτει 109 ορόφους μικτής χρήσης με γραφεία, πολυτελή διαμερίσματα, ξενοδοχεία και ένα εντυπωσιακό roof garden, ενώ το συνολικό του ύψος φτάνει τα 527,7 μέτρα.

Το 2018, τρία από τα επίπεδα του China Zun ανακοινώθηκε ότι θα απαλλοτριωθούν από την Εθνική Ασφάλεια, καθώς το εσωτερικού του κτιρίου είναι ιδιαίτερα ορατό ακόμα και με γυμνό μάτι. Με ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης μπορεί κανείς να παρακολουθεί κυριολεκτικά την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Η εταιρεία CITIC αποφάσισε διόρθωση του κτιρίου για “ζητήματα πυρασφάλειας” χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα.

10. Taipei 101 

Sun Down (250260941).jpegΟ μοναδικού σχεδιασμού ουρανοξύστης στην πρωτεύουσα Taiwan/Taipei της Δημοκρατίας της Κίνας είναι σήμερα το δέκατο κατά σειρά ψηλότερο κτίριο του κόσμου με ύψος 508 μέτρων. Πριν φτάσει σ’ αυτή τη θέση της κατάταξης, υπήρξε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου από το 2004 ως το 2010.

Οι 100 και ένας όροφοι του συμβολίζουν την ανανέωση του χρόνου και τα υψηλά ιδανικά, αφού το 100 θεωρείται παραδοσιακά αριθμός τελειότητας.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Taipei 101, που συνδυάζει μεταμοντέρνα αισθητική με παραδοσιακά ασιατικά στοιχεία, είναι έργο των αρχιτεκτόνων C.Y. Lee και C.P. Wang.

Τα δομικά του χαρακτηριστικά θεωρείται ότι μπορούν να προστατέψουν τον πύργο από τους σεισμούς και τους τοπικούς ανεμοστρόβιλους. Για να ισχυροποιηθεί η σταθερότητά του διαθέτει ένα σκελετό από μπετόν και ατσάλι, καθώς και ένα εκκρεμές με ατσάλινη σφαίρα 700 τόνων στην κορυφή του για αποφυγή ταλαντώσεων.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.