Ο Γιώργος Τσιβελέκος ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους που θα ήθελα πολύ να είναι ένας από τους φίλους μου. Ευγενικός, ευφυής, με ωραία αίσθηση του χιούμορ και με όση δόση ταπεινότητας αρμόζει σε έναν πραγματικό λογοτέχνη. Δεν μου συμβαίνει συχνά όταν διαβάζω ποίηση να ενθουσιαστώ. Με την ποιητική συλλογή του Γιώργου Τσιβελέκου όμως αισθάνθηκα μια αγαλλίαση στην ψυχή. Τα λόγια του όχι επιφανειακά κι απλά εντυπωσιακά. Αντιθέτως! Άγγιξαν χορδές συναισθηματικές που είχα ξεχάσει ότι υπάρχουν και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

Ο Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997 και είναι απόφοιτος του Τμήματος  Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων για την Ψυχολογία, τη Δημιουργική Γραφή και την Εικονογράφηση.

Είναι συνεργάτης του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Σεμιναρίων «Έγκλημα και Κινηματογράφος» που διοργανώνονται από αυτό. Επίσης, είναι φοιτητής του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» στον τομέα της Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το ποίημά του «Επίγειος παράδεισος» και το διήγημά του «Στο άγνωστο» έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το διήγημά του «Η κληρονομιά» έχει συμπεριληφθεί στην ψηφιακή συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια από χαρτί», η οποία είναι διαθέσιμη στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη. «Ο επιμένων έρωτας νικά» είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΕΡΩΤΑΣ ΝΙΚΑ

[…]
Ως κι η πέτρα χάνει τ’ άσπαστό της
στο χείλος του γκρεμού.

Εσύ θα το εγκατέλειπες ποτέ για ‘μένα;
Μη φοβάσαι…
Μη διστάζεις…
Ως και τα θραύσματά σου προτίθεμαι ν’ αγκαλιάσω.

[…]
Ο ανεμόμυλος κι ο φάρος
να χαιρετιστούν θέλω ξανά.
Να κάνουν σινιάλο ο ένας στον άλλο,
γυρνώντας κι αναβοσβήνοντας,
για να δείξουν χαρούμενοι το σμίξιμό μας
και να δώσουν την ευχή αυτήν τη φορά να ‘ναι αειθαλές… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μιλήσουν στην καρδιά σας, έτσι όπως συμβαίνει με κάθε σπουδαίο ποίημα.

Ο ταλαντούχος Γιώργος Τσιβελέκος βρήκε χρόνο για το δικό του 10 στα 10 και τον ευχαριστούμε πολύ.

_______________________________________

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΙΒΕΛΕΚΟ

1. Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα μιας άλλης εποχής. Ποια θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα την ρωτούσατε;

Ο Σωκράτης. Θα τον ρωτούσα γιατί δεν έγραψε κανένα βιβλίο.

2. Έχετε να φάτε μια εβδομάδα όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι του κόσμου. Είστε έτοιμος να αρπάξετε το πιρούνι όταν από κάπου ακούγεται μια φωνή: «Αγόρι μου τι πας να κάνεις; Έτσι και φας το παραμικρό χάνεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας!» Πώς αντιδράτε;

Μάλλον αυτή η φωνή θα είχε ακουστεί από τη δεύτερη κιόλας μέρα, για να μην πω από την πρώτη, και θα ήταν για να μου πει να φάω. Ο λόγος για τη φωνή της μητέρας μου, φυσικά. Οπότε, αυτός ο τρόπος διεκδίκησης του Βραβείου Νόμπελ, θα ήταν μάταιος εξαρχής του. 

3. Η έμπνευση έχει γυρίσει ποτέ την πλάτη στον Γιώργο Τσιβελέκο;

Κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού αυτόν τον έναν χρόνο, θα έλεγα ότι μου γύρισε αρκετές φορές την πλάτη, σαν να έμπαινε σε καραντίνα και εκείνη.

4. Ποια τρία αντικείμενα δεν θα παίρνατε ποτέ μαζί σας σε ένα ερημικό νησί;

Δεν θα έπαιρνα ποτέ μαζί μου σε ένα ερημικό νησί ηλεκτρονικές συσκευές, χρήματα και ρολόι. Οι πρώτες θα ήταν μάλλον άχρηστες εκεί έτσι κι αλλιώς, αλλά θα ήταν και μια πολύ καλή ευκαιρία απεξάρτησης. Τα χρήματα γιατί εκτός κοινωνίας μπορεί να ζει κανείς άνετα και χωρίς αυτά και για να ένιωθα πραγματικά ελεύθερος. Και το ρολόι για να απαλλαγόμουν από το άγχος του χρόνου.

5. Ο επιμένων έρωτας πως διαχειρίζεται την ήττα, την απόρριψη;
Ο πραγματικά επιμένων έρωτας πάντα νικά. Επομένως, δεν θα χρειαστεί να διαχειριστεί καμία απόρριψη ή ήττα, γιατί θα βρει τον τρόπο να τα αντιμετωπίσει όλα. Αν όμως μιλάμε για διαφορετικό πράγμα, για τον επιμένων στον έρωτα, γιατί εκείνος ενδέχεται και να μη βγει νικητής από τη μάχη του, τότε θα τις διαχειριζόταν με πλήρη αποδοχή και χωρίς να νιώθει τύψεις ή να αναρωτιέται τι θα είχε γίνει εάν είχε προσπαθήσει περισσότερο, διότι θα έχει επιμείνει και θα έχει υπομείνει. Με πλήρη αποδοχή, διότι θα συνειδητοποιούσε πως τελικά δεν ήταν επιμένων και ο έρωτας και αμοιβαίος και επομένως δεν άξιζε.
6. Η ποίηση είναι εύκολο να αγαπηθεί από τα παιδιά τόσο όσο το πεζό;

Κατ’ εμέ, δεν είναι και πολύ εύκολο, αλλά είναι κατορθωτό. Αρκεί να μην τους κάνουμε τις κλασικές ερωτήσεις που γίνονται στα σχολεία του τύπου τι θέλει να πει ο ποιητής κλπ. Ο ποιητής λέει πολλά πράγματα και διαφορετικά στον καθένα. Επομένως, δεν υπάρχει σωστή απάντηση και ούτε καν χρειάζεται να δίνονται τέτοιες απαντήσεις.

Η ποίηση θέλει να τη νιώθουμε, όχι να την καταλαβαίνουμε και να την επεξηγούμε πολύ. Και επειδή υπάρχουν κάποια δυσνόητα ποιήματα, δεν σημαίνει πως είναι έτσι όλη η ποίηση και πως δεν μπορούμε να βρούμε κάτι που να μας ταιριάζει. Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τα ποιήματα με τα οποία θα φέρουμε σε επαφή τα παιδιά. Το καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι να τα αφήνουμε να διαλέγουν από μόνα τους τι θέλουν να διαβάσουν.

7. Τι κοινό έχει η Εγκληματολογία με την ποίηση;
Καμία, αν αναλογιστούμε πως η μία είναι επιστήμη και η άλλη τέχνη. Ωστόσο, και οι δύο εκκινούν από διάφορα κοινωνικά φαινόμενα και δεν μένουν ανεπηρέαστες στις κοινωνικές αλλαγές. Και οι δύο αποφεύγουν να μένουν στην επιφάνεια των καταστάσεων, προσπαθούν να βλέπουν βαθύτερα και σφαιρικότερα και εκφέρουν ριζοσπαστικές προτάσεις ενίοτε, οι οποίες, αν εφαρμόζονταν και στην πράξη, θα επέφεραν αποτελεσματικές λύσεις στα όποια προβλήματα. Και οι δύο, τέλος, μάχονται με τον τρόπο τους για να κάνουν λίγο καλύτερο τον κόσμο μας και να καταπολεμήσουν την αδικία.
8. Ας αντιστρέψουμε τους όρους: Όλοι είναι για μια μέρα αόρατοι εκτός από εσάς. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Θα έψαχνα να βρω πού εξαφανίστηκαν, όπως θα ήθελα να κάνουν και εκείνοι για εμένα.

9. Υπάρχει κάποιο είδος λογοτεχνίας που δεν θα αγγίζατε ποτέ;

Όχι. Μου αρέσει η λογοτεχνία εν γένει, σε όλα της τα είδη. Τόσο να τη διαβάζω, όσο και να γράφω και να πειραματίζομαι με τις διαφορετικές τεχνικές που απαιτεί το κάθε είδος της.

10. Ποια από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο;
Η τέταρτη. Θα ήταν πιο εύκολη αν ρωτούσε ποια τρία πράγματα θα έπαιρνα.
Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."