Η Μαίρη Κάντα ανήκει στους ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις πολύ καλά όταν μιλάς μαζί τους, καθώς εκπέμπουν μια άκρως θετική αύρα κι ευγένεια. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που μου έχει δώσει την ευκαιρία να γράφω κάθε εβδομάδα στο ειδησεογραφικό site της best-news.gr και θέλω να την ευχαριστήσω δημοσίως γι’ αυτό.
Η ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΗ ΜΑΙΡΗ
Το βιογραφικό της Μαίρης Κάντα είναι πραγματικά αξιοζήλευτο. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και από το 2006 ξεκίνησε να αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες, κάτι που την γέμιζε πολύ ως άνθρωπο.
Η Μαίρη Κάντα δεν σταματάει όμως εδώ. Το 2012 εμπλουτίζει το βιογραφικό της και με ένα πτυχίο δημοσιογραφίας. Παράλληλα παρακολουθεί σεμινάριο νοηματικής γλώσσας, κάτι που δείχνει κι όλη αυτή την ευαισθησία και ευγένεια ψυχής που την χαρακτηρίζουν. Ακολουθούν σεμινάρια σεναριογραφίας και θεατρικής γραφής στο “Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa”. Τρία θεατρικά έργα, τα “Γυναικεία Εξομολόγηση”, “Ανάκριση” και “Ραντεβού με την σοκολάτα” φέρουν την υπογραφή της.
Το 2015 συμμετέχει με ένα διήγημα σε συλλογικό e-book με τίτλο “Ψηφίδες Λόγου”. Το επόμενο έτος κερδίζει το 3ο βραβείο λογοτεχνίας σε διαγωνισμό συγγραφής και το 2017 κυκλοφορεί το συλλογικό βιβλίο “Διαδρομές Ψυχής”, στο οποίο βρίσκουμε το κείμενό της “Μια αλήθεια που πονάει”. Θα ακολουθήσουν κι άλλα βραβεία και διακρίσεις, καθώς η πένα της είναι αστείρευτη και σίγουρα εμπνευσμένη.
Αξιοσημείωτες για μένα δουλειές της: Η συμμετοχή της στο συλλογικό έργο “28 λόγοι για να πεθάνεις” με το αστυνομικό διήγημα “Φόνος στον Οίκο του Θεού” και η συμμετοχή της στο συλλογικό βιβλίο “Ο θησαυρός του Αλή Μπαμπά” με το παραμύθι “Μια ασυνήθιστη πριγκίπισσα”.
Από το 2015 έχει το δικό της ειδησεογραφικό site best-news.gr και στην ραδιοφωνική της εκπομπή ασχολείται κυρίως με συνεντεύξεις λογοτεχνικού περιεχομένου. Σε μια από αυτές είχα την χαρά να φιλοξενηθώ κι εγώ και είμαι σίγουρη πως πολλοί ακόμη άνθρωποι των γραμμάτων θα τα πούνε ραδιοφωνικά με την εξαίρετη δημοσιογράφο Μαίρη Κάντα.
____________________________
Η Μαίρη Κάντα βρήκε χρόνο για το δικό της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε πολύ!
10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΚΑΝΤΑ
-
Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Ποιά θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα την ρωτούσατε;
Δύσκολα θα επέλεγα μόνο μια ιστορική προσωπικότητα. Ωστόσο, θα πω πως θα ήθελα να συναντήσω την διάσημη συγγραφέα Έλεν Κέλερ. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σπουδαία και θαυμαστή γυναίκα ήταν. Χωρίς όραση και ακοή κατάφερε να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, να γίνει συγγραφέας, λέκτορας, αλλά και να μάθει γερμανικά, ελληνικά και λατινικά. Ήταν μία γυναίκα με απίστευτη θέληση. Θα την ρωτούσα λοιπόν, αν υπήρξαν κάποιες στιγμές στην ζωή της, που είπε: “δεν μπορώ, δεν θα τα καταφέρω”. Επίσης, θα της ζητούσα να συμβουλεύσει αυτούς που παραπονιούνται συνεχώς στην ζωή τους, για ασήμαντα πράγματα.
-
Ποιόν διάσημο αστέρα του Χόλιγουντ θα θέλατε να καλέσετε στην ραδιοφωνική σας εκπομπή και τι θα αποφεύγατε να τον ρωτήσετε;
Τον ηθοποιό David Tennant θα ήθελα πολύ να καλέσω στην ραδιοφωνική μου εκπομπή. Τον λάτρεψα ως “Doctor Who”. Θα απέφευγα να του κάνω ερωτήσεις σχετικές με την προσωπική του ζωή. Γενικά, ως δημοσιογράφος αποφεύγω να κάνω τέτοιου είδους ερωτήσεις. Πιστεύω πως όταν παίρνεις συνέντευξη από κάποιο άτομο, πρέπει να μιλάει για το έργο του και όχι για την προσωπική του ζωή.
-
Έχετε να φάτε πάνω από μήνα, όταν ξαφνικά μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι. Με το που πιάνετε όμως το πιρούνι, ακούγεται μια φωνή: “Βρε Μαίρη τι πας να κάνεις καλή μου; Έτσι και φας χάνεις σημαντική βράβευση με προοπτικές για καριέρα στο εξωτερικό!” Πώς αντιδράτε;
Χμ, εύκολη απάντηση νομίζω. Αφήνω γρήγορα κάτω το πιρούνι και περιμένω την βράβευση μου. Φυσικά θα επέλεγα την βράβευση και την καριέρα στο εξωτερικό, από ένα πλούσιο, με φαγητά, τραπέζι. Άλλωστε το φαγητό…παχαίνει! Όταν πλέον θα ήμουν μέσα στο αεροπλάνο, θα έπινα ένα χορταστικό χυμό! (Το φαγητό απαγορεύεται, οι χυμοί όμως όχι).
-
Πώς θα αντιμετώπιζε η Μαίρη Κάντα μια νυχτερινή καντάδα από έναν σύγχρονο άνδρα;
Αρχικά, θα ένιωθα αμήχανα και θα ντρεπόμουν πολύ. Όμως, στην πραγματικότητα, θα χαιρόμουν που ένας σύγχρονος “πρίγκιπας” θα μου έκανε καντάδα. Θα ήταν κάτι πολύ όμορφο και ρομαντικό.
-
Βρίσκεστε σε γνωστό στέκι, όταν σας πλησιάζουν δύο δημοσιογράφοι για μια μίνι συνέντευξη. Δέχεστε με χαρά, μα σύντομα καταλαβαίνεται πως σας έχουν μπερδέψει με άλλη συνάδελφο. Πώς αντιδράτε;
Θα κοκκινίσω από ντροπή, μάλλον, θα χαμογελάσω αμήχανα και θα απομακρυνθώ γρήγορα. Για να είμαι ειλικρινής, θα απογοητευόμουν λίγο. Δεν θα ήθελα να μου συμβεί κάποιο ανάλογο περιστατικό.
-
Συμπληρώστε την φράση: “Είμαι η Μαίρη κι όταν με ρωτάνε…”
“Είσαι ευτυχισμένη;” απαντώ “τώρα πλέον είμαι”. Έπρεπε να περάσω πολλά, για να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα. Γιατί ευτυχισμένος είναι όποιος αφήνει πίσω τα “πρέπει” που του ορίζουν άλλοι και αρχίζει να κάνει πραγματικότητα τα δικά του “θέλω”.”
-
Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στην συγγραφή και την δημοσιογραφία προς τα πού θα έγερνε η ζυγαριά;
Πολύ δύσκολη ερώτηση. Στο δημοτικό διάβαζα πολλά βιβλία και σκεφτόμουν πόσο όμορφα θα ήταν, αν μπορούσα να γράφω όπως οι αγαπημένοι μου συγγραφείς. Στο γυμνάσιο και στο λύκειο, ξέχασα εντελώς την συγγραφή. Το θεωρούσα ως ένα “τρελό” και “παιδιάστικο” όνειρο που δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα. Βέβαια, συνέχιζα να διαβάζω. Τα βιβλία ήταν οι αγαπημένοι μου φίλοι.
Για την δημοσιογραφία, εγκατέλειψα το Πανεπιστήμιο και τις σπουδές στην Φιλοσοφική σχολή. Αρκετά άτομα εναντιώθηκαν σε αυτή την απόφασή μου. Όμως, εξαιτίας της δημοσιογραφίας, γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους. Ποτέ δεν μετάνιωσα για την επιλογή που έκανα. Λατρεύω την διαδικασία των συνεντεύξεων, την συλλογή πληροφοριών, την επικοινωνία με άλλα άτομα, το τρακ που νιώθω κάθε φορά πριν να ανοίξω το δημοσιογραφικό κασετόφωνο. Η δημοσιογραφία ήταν το πρώτο “τρελό” μου όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
Μέσω της δημοσιογραφίας, ήρθα πιο κοντά και στην συγγραφή. Η συγγραφή, είναι η ψυχοθεραπεία μου. Γράφω για να νιώθω καλύτερα. Δημιουργώ κόσμους, όπου θα ήθελα να ζήσω, καλύτερους, ομορφότερους. Φτιάχνω ήρωες που θα ήθελα να συναντήσω από κοντά, “χάνομαι” μέσα στις λέξεις. Ως δημοσιογράφος, λέω την είδηση, θετική ή αρνητική. Ως συγγραφέας, όμως, μπορώ να μετατρέψω ένα αρνητικό γεγονός σε θετικό ή και το αντίστροφο.
Δεν μπορώ να επιλέξω ανάμεσα σε δύο “τρελά” μου όνειρα που έγιναν πραγματικότητα. Είμαι ευτυχισμένη, κάνοντας και τα δύο ταυτόχρονα. Εάν, παρόλα αυτά, πρέπει να επιλέξω μόνο το ένα, με πολύ μεγάλη δυσκολία, θα απαντούσα την συγγραφή. Με την συγγραφή, δεν χρειάζεται να γίνω “πομπός” αρνητικών ειδήσεων.
8. Πόσες φορές αισθανθήκατε την ανάγκη να κλείσετε το μικρόφωνο σε συνεντευξιαζόμενο για τα κακά Ελληνικά του;
Καμία φορά δεν ένιωσα αυτή την ανάγκη. Σέβομαι, εκτιμώ και υπερευχαριστώ το κάθε άτομο που έχει δώσει σε μένα συνέντευξη στο ραδιόφωνο ή στα sites.
-
Αν ήσασταν ηρωίδα παραμυθιού, ποιά θα θέλατε να είστε;
Οι πριγκίπισσες στα γνωστά παραμύθια, έχουν συνήθως ένα μόνο στόχο: να γνωρίσουν ένα πρίγκιπα και να παντρευτούν. Θα ήθελα να είμαι μία πιο αντισυμβατική ηρωίδα και όχι κάποια από τις ήδη υπάρχουσες πριγκίπισσες. Έτσι, θα προτιμούσα να είμαι η ηρωίδα του δικού μου παραμυθιού. Μια πριγκίπισσα διαφορετική από τις υπόλοιπες που δεν της αρέσουν τα ακριβά φορέματα, ντύνεται με τζιν και λατρεύει τα αθλητικά παπούτσια. Επίσης, δεν ψάχνει τον πρίγκιπά της.
-
Ποιά από τις 10 ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις όλες και καμία απορρίπτονται!)
Η έβδομη ερώτηση με δυσκόλεψε, θεωρώ, περισσότερο από τις υπόλοιπες ερωτήσεις. Και αυτό, γιατί δεν θα ήθελα ποτέ να χρειαστεί να επιλέξω ανάμεσα στην δημοσιογραφία και στην συγγραφή.