Όταν αναφέρεται κανείς στον Κώστα Κρομμύδα δυο πράγματα του έρχονται στο νου: εξαιρετικός ηθοποιός με συμμετοχή σε αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές, σε κινηματογράφο και φυσικά στο θέατρο και ένας από τους πιο επιτυχημένους αλλά κυρίως αγαπημένους συγγραφείς των τελευταίων ετών.
Ως προς το θεατρικό κομμάτι κλίνω συναισθηματικά περισσότερο στον “Θάνατο του Εμποράκου”, το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ, ενώ δεν μπορώ κυριολεκτικά να μην υποκλιθώ στην ερμηνεία του στην άκρως δημοφιλή αγγλική τηλεοπτική σειρά “The Durrells”, που βασίζεται στην αυτοβιογραφική τριλογία του Βρετανού συγγραφέα Άρθουρ Ντάρελ και αναφέρεται στην περίοδο 1935-1939 τότε που η οικογένειά του κι αυτός εγκαταστάθηκαν στο νησί της πανέμορφης Κέρκυρας. Ο Κώστας Κρομμύδας συμμετείχε στην 3η και 4η σαιζόν ερμηνεύοντας τον ρόλο του Αστυνομικού Διευθυντή του νησιού, ένας ρόλος που του ταιριάζει γάντι!
Τι να πει κανείς για τον Κώστα Κρομμύδα ως συγγραφέα;
Το βιβλίο του “Μπαμπά μεγάλωσέ με” μας έκανε εντύπωση και κάποιοι από μας εκπλαγήκαμε ευχάριστα, αφού βιβλίο για την πατρότητα δεν είχαμε ξανά κρατήσει στα χέρια μας!
Οι γυναίκες μπόρεσαν επιτέλους να κατανοήσουν τον τρόπο που σκέφτεται ένας πατέρας και να γνωρίσουν τις φοβίες του που ίσως να μην θέλει να φανούν προς τα έξω.
Και κάποια στιγμή ο Κώστας Κρομμύδας αποφασίζει να μας συνεπάρει με όλη την σημασία της λέξης.
”Η ζωή που έλειπε” απορροφάει τους αναγνώστες με την καταιγιστική πλοκή να μην σε αφήνει να σηκώσεις κεφάλι, το βίωσα η ίδια!
Έρωτας, αγάπη και συγχώρεση σε ένα μυθιστορηματικό κρεσέντο!
“Ογκρέσα”! Επιτρέψτε μου να το λατρεύω, ούσα σίγουρη πως μια μεγάλη μερίδα συμφωνεί μαζί μου. Η γραφή του Κρομμύδα πιο ώριμη με ήρωες ανατριχιαστικά απτούς.
Είναι από τα βιβλία που δεν “αναγκάζεσαι” να τα διαβάσεις μέχρι τέλους αντιθέτως είναι από εκείνα που δεν θέλεις να τελειώσουν!
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία σε εθίζει αναγνωστικά καθώς η πλοκή του, οι ανατροπές και η αστυνομική χροιά του σίγουρα δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο. Οι περισσότεροι δε από μας μάθαμε και τι ακριβώς σημαίνει ο τίτλος του βιβλίου.
Ογκρέσα: Μυθική μορφή, μεταφορικά η μοιραία γυναίκα, η πλανεύτρα, η “δράκαινα”.
“Μη με λησμόνει”! Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που αρχικά σε μαγνητίζει λόγω εξωφύλλου. Διαβάζοντας όμως τις πρώτες σελίδες συνειδητοποιείς πως κάτι πολύ δυνατό σε περιμένει.
Η μοίρα και το πεπρωμένο παίζουν με τον κόσμο των συναισθημάτων ενώ δεν απουσιάζει και το έντονα διδακτικό στοιχείο.
“Ουρανόεσσα”! Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι το έχω δει σε κάθε βιβλιοθήκη. Με την περιγραφή και τις εικόνες να δίνουν ρεσιτάλ ο αναγνώστης ανεβάζει παλμούς με την καλή πάντα έννοια, σαν να παρακολουθεί ένα όλο μυστήριο θρίλερ.
Ιστορία και μυθοπλασία πλάι πλάι δίχως να εμποδίζει η μια την άλλη, αντιθέτως αλληλοσυμπληρώνονται. Η ρεαλιστική απόδοση του τοπίου της Σαμοθράκης που αποτελεί τον φόντο του έργου είναι απίστευτη, νιώθεις ότι περπατάς με πόδια ξυπόλητα σε κάποια παραλία της!
“Φως μέσα στη θύελλα”! Θα ήμουν αδικαιολόγητη αν δεν χαρακτήριζα το συγκεκριμένο βιβλίο έξυπνο ως προς την πλοκή του μα και διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα.
Σασπένς και γρήγορη εναλλαγή εικόνων αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του. Περιπέτεια, ένταση και την φύση να δοκιμάζει τις αντοχές του ανθρώπου.
Ένα στοίχημα συγγραφικό που σίγουρα το έχει κερδίσει ο Κώστας Κρομμύδας.
“Μυρωδιά από σανίδι”! Αυτό τον τίτλο και να ήθελες να τον προσπεράσεις απλά δεν γίνεται! Άκρως ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με την Αθήνα του χθες σε πρώτο πλάνο.
Μόνο ένας ηθοποιός θα μπορούσε να αναδείξει κατ’αυτόν τον τρόπο τους ήρωες αυτού του έργου.
Ο έρωτας του Νικόλα και της Λυδίας που γεννήθηκε πάνω στο θεατρικό σανίδι αγγίζει αμέσως την ψυχή του αναγνώστη.
Να επισημανθεί δε ότι ο Κώστας Κρομμύδας έχει κάνει άριστη δουλειά στο κομμάτι της έρευνας ενώ η παράθεση από γνωστά, κλασικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας δίνει μια ιδιαίτερη νότα.
“Μια νύχτα ακόμη”! Το νέο δημιούργημα του συγγραφέαμας περιμένει να το αγκαλιάσουμε με θέρμη. Θα το ξεφυλλίσω και ξέρω πολύ καλά πως δεν θα μείνω μονάχα εκεί.
Πάλι θα μας ξενυχτίσεις χαρίζοντας ονειρεμένα ταξίδια σε νου και ψυχή.
Άλλωστε γι’αυτό και σ’αγαπάμε….
Και όμως, όσα στοιχεία του χαρακτήρα του κι αν έχουμε γνωρίσει σε βάθος χρόνου από την καλλιτεχνική του πορεία, εμείς έχουμε την τιμή και την χαρά να αποκαλύψουμε μερικές ακόμα πτυχές του, μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε στα 10 – όχι και τόσο συνηθισμένα- ερωτήματα που ακολουθούν.
10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΡΟΜΜΥΔΑ
1. Ένας συγγραφέας «τσακώνεται»ποτέ με τις αράδες που δημιουργεί ή τις θεωρεί πάντα εξαιρετικές και δίχως ψεγάδι;
Αλίμονο αν δεν τσακώνεσαι με τις αράδες που γράφεις. Μαλώνω και μάλιστα πολύ συχνά θα έλεγα αλλά στο τέλος νομίζω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει κυρίως τις αράδες.
2. Έχετε την μοναδική́ ευκαιρία να ταξιδέψετε με την περιβόητη μηχανή του χρόνου σε μια άλλη εποχή και να συναντήσετε σπουδαίες προσωπικότητες. Με ποιόν λογοτέχνη θα θέλατε να κουβεντιάσετε και ποιο θα ήταν το πρώτο ερώτημα που θα του θέτατε;
Θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω στην αρχαιότητα να συναντήσω το Σοφοκλή και να τον ρωτήσω τι είχε στο μυαλό του όταν έγραφε την Ηλέκτρα.
3. Βρίσκεστε σε παρουσίαση βιβλίου και σας πλησιάζουν δύο γνωστές κυρίες του δημοσιογραφικού κόσμου με σκοπό να σας αποσπάσουν κάποια δήλωση. Επιμένουν όμως να σας αποκαλούν με το όνομα συναδέλφου σας. Πώς αντιδράτε;
Επειδή έχει συμβεί αρκετές φορές να με αποκαλέσουν με άλλο ονόματα νομίζω πως θα το αντιμετώπιζα με ψυχραιμία λέγοντάς τους ένα τρίτο όνομα του δεν έχει καμιά σχέση με τα δύο. Έτσι για να τους μπερδέψω.
4. Ο συγγραφέας Κρομμύδας κρίνει πιο αυστηρά τον ηθοποιό Κρομμύδα ή συμβαίνει το αντίστροφο;
Συμβαίνουν και τα δύο. Διότι θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα αυτές τις δύο ιδιότητες μου. Ή μία είναι συνυφασμένη με την άλλη και η μία βοηθάει την άλλη.
5. Πόσες φορές η έμπνευση σας έκανε καμώματα, αρνούμενη να τροφοδοτήσει το συγγραφικό σας εγχείρημα;
Σαφέστατα η έμπνευση είναι ο πιο σημαντικός μοχλός για να γραφτεί ένα βιβλίο. Απλά όταν δεν υπάρχει στο «κάδρο» φροντίζω να την ψάξω και να την εντοπίσω. Ακόμη κι αν είναι καλά κρυμμένη.
6. Η «Άννα Καρένινα» σας επισκέπτεται νοερά και σας ζητάει απεγνωσμένα το εξής: «Κώστα τόσα χρόνια δεν μιλούσα και δέχτηκα στωικά το τραγικό μου τέλος, αφού δεν ήθελα να κακοκαρδίσω τον Τολστόι. Τώρα όμως βρήκα το θάρρος και ζητάω την βοήθειά σου. Δώσε άλλο τέλος σε παρακαλώ! Σπασίμπα εκ των προτέρων!» Τι τέλος θα δίνατε,ύστερα από αυτή την ικεσία της ίδιας της ηρωίδας; (Ο Τολστόι δεν θα το μάθει, μην ανησυχείτε λοιπόν γι’αυτό!)
Δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν θα έπαιζα ποτέ με ένα μεγάλο αριστούργημα. Μου αρέσει η πλοκή και το τέλος που έδωσε ο δημιουργός του.
7. Οι άνδρες στην παραλία διαβάζουν πραγματικά τα μυθιστορήματα που κρατούν στα χέρια ενώ κάνουν ηλιοθεραπεία ή απλά θέλουν να δείξουν «κουλτουριάρηδες»;
Δεν με απασχολούν τέτοια θέματα όταν βλέπω ανθρώπους να διαβάζουν ένα βιβλίο. Παρατηρώ συνήθως το βιβλίο και δεν ασχολούμαι πολύ με τις προθέσεις τους.
9. Προσπαθούμε εναγωνίως να βρούμε μια τεκμηριωμένη απάντηση στο αιώνιο «Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;». Εσείς τι λέτε και πού στηρίζετε την άποψή σας;
Ισχύει η παραπάνω απάντηση. Εμένα με ενδιαφέρει να απολαμβάνω γευστικές ομελέτες. Το από πού προέρχονται δε με απασχολεί τόσο πολύ. Είμαι απ’ αυτούς που απολαμβάνουν πιο πολύ και λιγότερο αναλύουν!
10. Ποιά ερώτηση σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί;
(Οι απαντήσεις καμία και όλες δυστυχώς απορρίποτονται!)
Δεν υπάρχουν ερωτήσεις που να με δυσκολεύουν. Υπάρχουν όμως απαντήσεις που δεν αφορούν κανένα.